Κάθε παιδί αρχικά κοινωνικοποιείται μέσα στην οικογένειά του, η οποία αποτελεί ένα πρώτο ψυχοκοινωνικό περιβάλλον με πολιτισμικά στοιχεία και κοινωνικούς κανόνες. Το είδος της σχέσης που έχουν τα παιδιά με τα μέλη της οικογένειάς τους καθορίζει συνήθως την ικανότητά τους να κοινωνικοποιούνται, όπως έχουν αποκαλύψει μελέτες.
Επομένως, ευθυνόμαστε αποκλειστικά εμείς αν το παιδί δεν έχει φίλους; Και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
Διαβάστε επίσης: Back to school: Προετοιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά για τη νέα σχολική χρονιά
Πιθανές αιτίες που κάποια παιδιά δεν αναπτύσσουν φιλίες
Σχολικός εκφοβισμός
Το γνωστό σε όλους μας bullying δεν επιτρέπει στα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν. Κι αυτό διότι λόγο αυτού, τα παιδιά φοβούνται να δημιουργήσουν σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και δυσκολεύονται να αναπτύξουν ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες.
Το «απαιτητικό» παιδί
Το να θες μονίμως να επιβληθείς ή να περνά το δικό σου, απομακρύνει τους γύρω σου, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή.
Ο… μαρτυριάρης της παρέας
Εάν το παιδί δεν μπορεί να κρατήσει μυστικά και μονίμως τα αποκαλύπτει, απομακρύνει τα άλλα παιδιά από δίπλα του λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.
Ντροπαλότητα
Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να σχετιστούν με άλλα γιατί είναι ανασφαλή και ντροπαλά. Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι άλλος ένας πιθανός παράγοντας που συμβάλλει στην απόρριψη.
Οι οθόνες…
Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας στις μέρες μας κάνει τα παιδιά μοναχικά, με την οθόνη να είναι ο μοναδικός τους φίλος.
Για να βοηθήσετε το παιδί να κάνει φίλους
- Προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί του προκειμένου να διαπιστώσετε «τι φταίει».
- Ενισχύστε τις κοινωνικές επαφές του παιδιού (π.χ. θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα ομαδικό άθλημα).
- Κάντε εσείς «το πρώτο βήμα». Για παράδειγμα, βρείτε αφορμή για κουβέντα με τη μαμά ενός συνομήλικου παιδιού ενώ είστε στην παιδική χαρά.
- Δώστε «το καλό παράδειγμα» και διδάξτε την αξία της φιλίας με το να επιδιώκετε οι ίδιοι φιλικές επαφές με τους ανθρώπους γύρω σας.
- Τονώστε την αυτοπεποίθησή του, επιβραβεύοντάς το και αφήνοντάς το να αναλάβει πρωτοβουλίες.
- Εξηγήστε του πως δεν χρειάζεται να έχει την αποδοχή όλων.
*Εάν το παιδί αναφέρει ή εσείς παρατηρείτε προβλήματα με κάποιους από τους συμμαθητές του, καλό είναι να ενημερώσετε τον εκπαιδευτικό της τάξης. Εάν αρχίσει να αρνείται να πάει στο σχολείο, δεν το καλούν ποτέ σε παιδικές συγκεντρώσεις, μοιάζει ιδιαίτερα αγχωμένο ή θυμώνει εύκολα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ψυχολόγο.