Υλικά για 20 τυροπιτάκια
• 450 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένα
• 1 ντομάτα στυμμένη και ψιλοκομμένη
• 1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα
• 1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
• ½ κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• 1 φακελάκι μαγιά
• 3 – 4 φυλλαράκια δυόσμο
• ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 3 – 4 κουτ. σούπας γάλα για επάλειψη
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το χλιαρό γάλα (όχι πάνω από 35°C), τη ζάχαρη, τη μαγιά, 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και να γίνουν χυλός.
- Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 10′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Στη λεκάνη με το αλεύρι, προσθέτουμε το σπορέλαιο, το ξύδι, το αλάτι, το τυρί, τη ρίγανη, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το δυόσμο και τη ντομάτα, κι ανακατεύουμε να τα ενσωματώσουμε.
- Τέλος ρίχνουμε τη μαγιά, που έχει φουσκώσει και ανακατεύουμε, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που να είναι απαλή, αφράτη και αρκετά λαδερή, (μην το φοβηθείτε).
- Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον μία ώρα, να ξεκουραστεί, να σφίξει και να φουσκώσει.
- Στη συνέχεια, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανακατεύουμε και την χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια.
- Πατάμε κάθε μπαλάκι ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνει και να μακρύνει και να πάρει το σχήμα που θέλουμε.
- Τα τοποθετούμε αραιά σε καλά λαδωμένο ταψί και με πινέλο, τα αλείφουμε με το γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, περίπου 15΄- 20΄ λεπτά μέχρι να ροδίσουν.