Σύμφωνα με τα στάδια γνωστικής ανάπτυξης του Piaget, τα περισσότερα παιδιά δεν αρχίζουν να βλέπουν τις καταστάσεις από την οπτική γωνία ενός άλλου ατόμου ή να σκέφτονται αφαιρετικά μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 7 ετών.
Και όταν αρχίσουν να βρίσκουν τα πατήματά τους… «σκάει» η εφηβεία.
Οι εκρήξεις των παιδιών, δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπερβολική συσσώρευση συναισθημάτων που πρέπει να απελευθερωθούν με κάποιο τρόπο, αλλά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε έναν αγώνα εξουσίας.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τι μας μαθαίνουν για τις ανθρώπινες σχέσεις;
Ωστόσο, μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια στην οποία κυριαρχούν οι συγκρούσεις, ο αυταρχισμός και η έλλειψη διαλόγου τείνουν να είναι ανασφαλή και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Developmental Psychology, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, προειδοποιούν ότι το να προσπαθεί ο γονιός να ελέγξει κάθε κίνηση του νηπίου, το εμποδίζει να αναπτύξει την ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων του και της συμπεριφοράς του.
Όταν χρησιμοποιούμε τη θέση «ισχύος» μας ως γονείς για να επιβληθούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα συναισθήματα των παιδιών, τότε το παιδί μπορεί να πληγωθεί και να αισθανθεί ότι δεν μετρά η άποψή του, γεγονός που μπορεί να το οδηγήσει σε συμπεριφορές που αποκαλούμε «πείσμα».
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πιο υγιής σχέση γονέων – παιδιών επιτυγχάνεται όταν επιδιώκουμε τη συνεργασία αντί για την επιβολή.
Μετατρέψτε την ένταση σε συζήτηση
Ο διάλογος με το παιδί μας είναι ένα εξαιρετικής σπουδαιότητας στοιχείο ώστε να εκφράζονται τα συναισθήματα και των δύο πλευρών.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει όταν τα πληγωμένα συναισθήματα είναι αυτά που «μιλάνε» για λογαριασμό του παιδιού.
Τα συναισθήματα μπορούν να γίνουν πολύ κακοί σύμβουλοι όταν παρακάμπτουν την κρίση και υπαγορεύουν παρορμητικά την απερίσκεπτη λήψη αποφάσεων.
Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να εκφράσει τις επιθυμίες του και προσπαθήστε με ήπιες ερωτήσεις να καταλάβετε γιατί νιώθει έτσι.