Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση αποτελούν προστατευτικούς παράγοντες της ψυχικής υγείας των παιδιών. Η καλλιέργειά τους από μικρή ηλικία συμβάλλει μεταξύ άλλων στη θετική κοινωνική συμπεριφορά και βοηθά ιδιαιτέρως το παιδί όταν βιώνει άγχος και αρνητικές καταστάσεις.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να συμβάλλουμε στο «χτίσιμο» αυτών των πολύτιμων δεξιοτήτων;
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς μεγαλώνουν σε μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου;
Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά που αγαπούν τον εαυτό τους και έχουν ενσυναίσθηση
Για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει υγιή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση:
Δείξτε του κάθε μέρα την αγάπη σας
Η αγάπη χαρίζει μια αίσθηση ασφάλειας και αποτελεί τη βάση για όλες τις σχέσεις που το παιδί θα δημιουργήσει αργότερα στη ζωή του.
Αγκαλιάστε το παιδί όταν αποχωρίζεστε το πρωί, διαβάστε ένα βιβλίο μαζί για καληνύχτα, διασκεδάστε μαζί παίζοντας…
Εμπιστευτείτε το με δουλειές και ευθύνες
Οι μικρές δουλειές που αναλαμβάνει να κάνει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, του προσφέρουν μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης. Ακόμα κι αν δεν κάνει κάτι τέλεια, εκτιμήστε τις προσπάθειές του και διαβεβαιώστε το πως με την πάροδο του χρόνου, θα γίνεται όλο και καλύτερο σε όλα όσα αναλαμβάνει.
Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία
Τα χρόνια του δημοτικού είναι μια περίοδος ταχέως αναπτυσσόμενης ανεξαρτησίας για τα παιδιά. Πολλά αρχίζουν να περνούν λίγο χρόνο μόνα τους στο σπίτι ή να βοηθούν τα μικρότερα αδερφάκια τους όταν το έχουν ανάγκη.
Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στο παιδί να γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Για παράδειγμα, ίσως μπορεί πια να μιλήσει μόνο του στο δάσκαλο ή τη δασκάλα του για τυχόν προβλήματα, να οργανώσει τις εργασίες του για το σπίτι, να ετοιμάσει την τσάντα του κ.λπ.
Μην το προσβάλλετε
Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα ή κάνει κάτι που σας απογοητεύει, προσπαθήστε να διαχωρίσετε τη συμπεριφορά από το ίδιο το παιδί και μιλήστε του με σεβασμό. Εξηγήστε του με ήρεμο τόνο το λόγο για τον οποίο τέτοιες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται και επικοινωνήστε σε λογικά πλαίσια τις συνέπειες των πράξεών του.
Κάντε τις αποτυχίες, ευκαιρίες για μάθηση
Βοηθήστε το παιδί να βλέπει τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη και παραμείνετε υπομονετικοί στα λάθη. Τα λάθη άλλωστε είναι ανθρώπινα και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν με υγιή τρόπο.
«Ρολόι» στη χρήση της τεχνολογίας
Όλοι μας πλέον, μικροί και μεγάλοι, είμαστε σταθερά συνδεδεμένοι με τις συσκευές μας. Όλη αυτή η συνδεσιμότητα έχει βέβαια τα καλά αλλά και τα κακά της. Στα δεύτερα ανήκει και το γεγονός ότι μπορεί να παρεμποδίζει τις οικογενειακές σχέσεις και την επικοινωνία. Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική υγεία.
Ως οικογένεια, φτιάξτε ένα πλάνο ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ καθημερινού χρόνου οθόνης και άλλων δραστηριοτήτων, ένα πρόγραμμα που πρώτα εσείς θα πρέπει να τηρείτε για να δίνετε στο παιδί το καλό παράδειγμα.
*Μην ξεχνάτε
Όπως δεν μπορείτε να περιμένετε από τα παιδιά σας να είναι τέλεια, μην περιμένετε την τελειότητα από τον εαυτό σας. Δεν θα είστε μονίμως ψύχραιμοι και άθελά σας θα φωνάξετε και θα κάνετε λάθη. Όσο όμως προσπαθείτε να μοιραστείτε την αγάπη σας και αναγνωρίζετε και τις δικές σας αστοχίες, τόσο περισσότερο θα οικοδομείται μεταξύ σας η εμπιστοσύνη που και οι δυο πλευρές έχετε τόσο ανάγκη.