Σύμφωνα με νέα έρευνα από την OnePoll σε 2.000 γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας, 3 στους 5 παραδέχονται ότι περνούν περισσότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές τους συσκευές από ό,τι με τα παιδιά τους.
Κατά μέσο όρο, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες περνούν σχεδόν 5 ώρες την ημέρα σε ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ αφιερώνουν λιγότερες από 4 ώρες σε ουσιαστικές οικογενειακές δραστηριότητες.
Μάλιστα, οι περισσότεροι γονείς (80%) διαθέτουν τρεις ή περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ τα παιδιά τους (81%) διαθέτουν τουλάχιστον δύο ηλεκτρονικές συσκευές, αναδεικνύοντας την τεράστια παρουσία της τεχνολογίας στα νοικοκυριά.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς μεγαλώνουν σε μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου;
Μόνο το 2% των παιδιών δεν έχουν καμία συσκευή.
Σημαντική υπενθύμιση: Είστε το παράδειγμα των παιδιών σας
Οι γονείς αποτελούν τους πρώτους δασκάλους του παιδιού και όταν δεν επικοινωνείτε συχνά και σωστά μαζί του, δεν ενισχύετε τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.
Προηγούμενη αμερικανική μελέτη σε 170 οικογένειες, που δημοσιεύθηκε στο Child Development, δείχνει ότι ο χρόνος που περνούν οι γονείς με το κινητό τους μπορεί να έχει επιπτώσεις στα παιδιά.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά των γονιών που κάνουν υπερβολική χρήση των smartphones τους, παρουσιάζουν περισσότερα επεισόδια συναισθηματικών ξεσπασμάτων, γκρίνιας και υπερκινητικότητας στη διάρκεια της ημέρας.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι τα παιδιά διεκδικούν, με τη συμπεριφορά τους, την προσοχή των γονιών.
Όταν η προσοχή των γονιών αποσπάται, τα παιδιά χάνουν μια σημαντική ευκαιρία έκφρασης των συναισθημάτων τους σε υγιείς καταστάσεις.
Αυτό το κενό μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς.
Είναι σημαντικό το παιδί να μην σας βλέπει συνεχώς στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή, καθώς είναι πιθανό να του περάσετε το λάθος μήνυμα.
Εάν τύχει και πρέπει να ασχοληθείτε με το κινητό σας, εξηγήστε του περί τίνος πρόκειται και φροντίστε να επαναφέρετε την προσοχή σας σε αυτό όσο το δυνατόν συντομότερο.
Μπορείτε, παράλληλα, να δοκιμάσετε να ορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα για να τελειώνετε τις υποχρεώσεις σας από νωρίς και να έχετε λίγο χρόνο μόνο για εσάς και το παιδί.