Μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα, το να συμβαδίζετε με τις αλλαγές όταν πια το μωρό σας έρχεται στον κόσμο δεν είναι τόσο εύκολο όσο ενδεχομένως ακούγεται. Ως νέοι γονείς, ο χρόνος σας γεμίζει με το να μαθαίνετε να το φροντίζετε σωστά και να χαίρεστε την ανάπτυξή του καθώς εκείνο μαθαίνει σταδιακά τον κόσμο γύρω του.
Σε όλη αυτήν την διαδικασία, όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είστε τόσο το καλύτερο. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, τι έχετε να περιμένετε τον πρώτο χρόνο από το μωράκι σας.
Διαβάστε επίσης: Τα μεγάλα μωρά… κάνουν μεγάλα μωρά
Εβδομάδα #1
Από πού αρχίζουμε να προσεγγίζουμε τη ζωή με ένα νεογέννητο; Αυτή η πρώτη εβδομάδα έχει να κάνει με την προσαρμογή και την ανάπαυση. Την πρώτη εβδομάδα λοιπόν, έχετε να περιμένετε πολύ ύπνο από το μικρό σας και χρόνο ξεκούρασης για τον εαυτό σας μετά τη γεννά.
Το να ταΐσετε το μωρό σας θα είναι η κύρια εστίασή σας οπότε και κοινά ζητήματα θηλασμού δεν είναι απίθανο να σας απασχολήσουν. Επίσης, θα μάθετε κάθε πότε και πώς πρέπει να αλλάζετε την πάνα του.
Εβδομάδα #2
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της πείνας του μωρού, τι σημαίνουν οι διαφορετικοί τύποι κλάματος και γιατί το μωρό σας πρέπει να επανέλθει στο αρχικό βάρος της γέννησής του.
Τη δεύτερη εβδομάδα μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε σωματικά ή ψυχικά θέματα (από μαστίτιδα έως τα «baby blues»), επομένως η υποστήριξη σε κάθε επίπεδο θα σας είναι ακόμα πιο σημαντική.
Εβδομάδα #3
Οι βρεφικοί κολικοί μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους αυτήν την εβδομάδα επομένως θα μάθετε πώς να τους αναγνωρίζετε και να τους αντιμετωπίζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Εάν το μωρό σας παρουσιάσει δερματικά προβλήματα, μπορείτε να δοκιμάσετε, ανάλογα και το θέμα, διαφορετικές στρατηγικές όπως το να παρατείνετε το χρόνο μεταξύ των μπάνιων και να χρησιμοποιείτε πολύ «απαλά» και ασφαλή για το δέρμα του μωρού προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού.
Εβδομάδα #4
Αντιμετωπίζετε το εξάνθημα της πάνας; Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε ποια κρέμα θα πρέπει να αγοράσετε για το μωρό σας και πώς να τη χρησιμοποιήσετε σωστά. Μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να αποθηκεύεται το μητρικό γάλα.
Εβδομάδα #5
Το μικρό σας μπορεί να μην μπορεί να περιεργαστεί με τα χεράκια του όλα τα παιδικά του παιχνίδια αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στο να το κάνει. Εάν σχεδιάζετε να επιστρέψετε στη δουλειά τις επόμενες εβδομάδες, μπορείτε να λάβετε πολύτιμες συμβουλές από το γιατρό σας καθώς και από άλλες μαμάδες που ήδη το έχουν περάσει.
Εβδομάδες #6 και #7
Εάν θα φροντίζει το μωρό σας και κάποιος άλλος εκτός από εσάς και τον σύντροφό σας, βεβαιωθείτε πως με αυτό το άτομο αισθάνεστε ασφαλείς. Φροντίστε να συνεχίσετε να έχετε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τον σύντροφό σας σχετικά με ό,τι σας απασχολεί.
Μην ξεχνάτε επίσης να βάζετε το μωρό σας να κάθετε στην κοιλίτσα του για να ενισχύονται αυτοί οι σημαντικοί μύες.
Μήνας #2
Το μωρό σας μεγαλώνει και εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να αρχίσετε να το βγάζετε από το σπίτι περισσότερο. Να είστε προσεκτικοί σε κάθε μετακίνηση και να τηρείτε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Παρόλο που θα έχετε μπει σε έναν ρυθμό, η κούραση μπορεί να σας κάνει να αφαιρείστε, γι’ αυτό μην ξεχνάτε να φροντίζεστε τον εαυτό σας για να έχετε καλύτερη συγκέντρωση και ενέργεια.
Μήνας #3
Τα καλά νέα αυτού του μήνα είναι ότι η βραδινή φασαρία του μωρού σας πιθανότατα θα υποχωρήσει και μπορεί ακόμη και να αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα. Εάν εξακολουθείτε να θηλάζετε μπορεί να αντιμετωπίσετε πτώση της παροχής γάλακτος ή άλλα θέματα για τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Μήνας #4
Το μωρό σας θα απολαμβάνει τα παιδικά του παιχνίδια όλο και περισσότερο. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με το να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί του. Καθίστε στο πάτωμα, αφηγηθείτε τις δραστηριότητές σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και παίξτε μαζί.
Μήνας #5
Αναρωτιέστε πότε πρέπει να κρατήσετε το μωρό σας μακριά από τον βρεφονηπιακό σταθμό; Καταστάσεις όπως πυρετός, συνεχής βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, έμετος και διάρροια είναι όλα λόγοι για να είστε προσεκτικοί.
Μήνας #6
Έχετε φτάσει στα μισά του δρόμου για τον πρώτο χρόνο του μωρού σας, κάτι που δεν είναι λίγο αν σκεφτεί κανείς πόσες άγρυπνες νύχτες πιθανότατα έχετε αντέξει μέχρι στιγμής! Χαρείτε λοιπόν τα επιτεύγματά σας λέγοντας πολλά μπράβο στον εαυτό σας.
Τώρα είναι επίσης η στιγμή να πειραματιστείτε με τις στερεές τροφές, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Μήνας #7
Μέχρι τώρα, το μωρό σας έχει αρχίσει πιθανότατα να βγάζει δοντάκια, επομένως θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι εφαρμόζετε τη σωστή οδοντική υγιεινή. Ως προς τον εαυτό σας, συνεχίστε να διατηρείτε μια ανοιχτή επικοινωνία με φίλους, σύντροφο, οικογένεια, το γιατρό σας. Μην διστάζετε να ζητάτε βοήθεια και να επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας σε κάθε περίπτωση.
Μήνας #8
Είναι το μωρό σας σε ένα κατάλληλο βάρος για την ηλικία και το στάδιο του; Μπορείτε να ενημερωθείτε ως προς αυτό, αλλά γενικά έχετε κατά νου ότι όλα τα μωρά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο πώς μεγαλώνουν.
Αυτό το μήνα, εστιάστε σε διαδραστικά παιχνίδια που το μωρό σας θα λατρέψει!
Στον 8ο μήνα, το μωρό σας πιθανότατα τρώει πολύ περισσότερα στερεά τρόφιμα, επομένως μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου του. Εάν το μικρό σας φαίνεται να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη μάσηση και την κατάποση της τροφής, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά ζητήματα.
Μήνας #9
Μάλλον είναι καιρός να αρχίσετε να σκέφτεστε να «κόψετε» την πιπίλα ή τουλάχιστον να μειώσετε τη χρήση της. Επιπλέον, εισάγοντας περισσότερες τροφές στη διατροφή του καθώς το μωρό μεγαλώνει, προσέξτε για σημάδια αλλεργιών (εξάνθημα, διάρροια, αέρια, εμετός).
Ο ύπνος αυτό το μήνα μπορεί να διακόπτεται εξαιτίας της οδοντοφυΐας ή των «εκρήξεων» ανάπτυξης, αλλά μην αποθαρρύνεστε. Παραμείνετε πιστοί στις κανονικές σας ρουτίνες πριν τον ύπνο και δοκιμάστε ίσως και νέες τεχνικές για να ηρεμεί το μωρό σας (π.χ. μια μηχανή λευκού θορύβου).
Μήνας #10
Τα μωρά 10 μηνών είναι πολυάσχολα… Καθώς αυξάνεται η δραστηριότητά τους, αυξάνεται και ο κίνδυνος να μπουν σε μπελάδες, όπως να βάλουν τα πάντα στο στόμα τους.
Μεγάλη προσοχή στους κοινούς κινδύνους πνιγμού για παιδιά κάτω του 1 έτους (αποφύγετε τροφές όπως ποπ κορν, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, σκληρά γλυκά, σταφύλια) και βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και όλοι όσοι φροντίζουν το παιδί σας γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση πνιγμού.
Μήνας #11
Ήρθε η ώρα να προγραμματίσετε τα πρώτα του γενέθλια! Η πρώτη σας χρονιά μαζί άλλωστε είναι ένα ορόσημο που σίγουρα αξίζει τούρτα…
Καθώς το μωρό σας κάνει τα πρώτα του βήματα, μπορείτε να αναζητήσετε απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις, όπως: «είναι φυσιολογικό το περπάτημα στις μύτες των ποδιών και τα μωρά πρέπει να φορούν παπούτσια»;
Πάνω απ’ όλα, αυτό το μήνα, συγχαρείτε τον εαυτό σας που περάσατε αυτόν τον πρώτο χρόνο του συναρπαστικού και απαιτητικού γονεϊκού ταξιδιού. Πολλές γλυκές προκλήσεις μα και πολλές χαρές είναι μπροστά τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας… Απολαύστε τες!