Υλικά
- 1 kg αρακά
- 8 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
- 2 καρότα σε κυβάκια
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 100 g τυρί τριμμένο
- 100 g ζαμπόν κομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κύβο μυρωδικών
- Λίγη φρυγανιά τριμμένη
- Δυόσμο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τις κρατάμε ζεστές. Επίσης βράζουμε τον αρακά με τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζουμε.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το ζαμπόν, τον κύβο μυρωδικών και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον αρακά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ.
- Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες έτσι οπως είναι μέσα στο μπολ για να πάρουμε ένα περίπου πουρέ που να έχει όμως κομματάκια πατάτας μέσα.
- Προσθέτουμε το μισό τυρί, ανακατεύουμε και αν χρειάζετε συμπηρώνουμε με αλατοπίπερο.
- Στρώνουμε τις λιωμένες πατάτες πάνω από τον αρακά ώστε να τον καλύψει όλο.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και σερβίρουμε.