ΥΛΙΚΑ
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 4 βόλους μαστίχα Χίου
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
- 300 γρ ταχίνι
- 100 γρ μέλι χλιαρό
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
- 30 γρ κακάο
- 115 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ διαλύετε σε 120 ml χλιαρό νερό, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά. Ρίχνετε 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύετε και αφήνετε για 10 λεπτά.
- Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα (τη λιώνετε μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη στον πολυκόφτη), το μαχλέπι, την κανέλα και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε το υπόλοιπο νερό και σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας για 7 λεπτά περίπου.
- Σκεπάζετε με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
- Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 2-3 λεπτά, βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει.
- Για τη γέμιση στο μπολ αναμιγνύετε το ταχίνι με την κανέλα και το κακάο.
- Προσθέτετε το μέλι και αν χρειαστεί 1-2 κουταλιές της σούπας νερό για να γίνει κάπως αραιό το μείγμα και να μπορεί να απλωθεί εύκολα.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη την ξεφουσκώνετε στον πάγκο, την ζυμώνενετε και την χωρίζετε σε 8 ίσα μέρη.
- Τα πλάθετε σε μπάλες, τα αλευρώνετε και τα βάζετε πίσω στο μπολ σκεπασμένα.
- Παίρνετε το πρώτο, το ανοίγετε σε πολύ λεπτό φύλλο και απλώνετε κουταλιές-κουταλιές τη γέμιση αφήνοντας περιθώριο περιμετρικά.
- Το τυλίγετε σε μπαστούνι, το γυρίζετε ελικοειδώς και το τυλίγετε σε κοχλίες αντίστροφα από κάθε άκρη δημιουργώντας το γράμμα S.
- Βάζετε τον ένα κοχλία πάνω στον άλλο και με τα χέρια τους πιέζετε να ανοίξουν και να απλωθούν.
- Το βάζετε σε αντικολλητικό χαρτί, στο ταψί, το σκεπάζετε και συνεχίζετε όμοια με τα υπόλοιπα (σε κάθε ταψί βάζετε 4).
- Τα αλείφετε με το σιρόπι και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη από πάνω.
- Τα αφήνετε σκεπασμένα για 30 λεπτά να φουσκώσουν τελευταία φορά.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 25 περίπου λεπτά.