Ένα από τα πιο επιζήμια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών, είναι η κριτική.
Όταν οι γονείς είναι επικριτικοί («Γιατί δεν μπορείς να είσαι περισσότερο σαν τον αδελφό σου;»), το παιδί μπορεί να νιώθει ότι το αγαπάνε μόνο υπό όρους και προϋποθέσεις (π.χ. μόνο όταν παίρνει άριστα στο σχολείο) και μπορεί να αρχίσει να αμφισβητεί τον εαυτό του και να αναρωτιέται τι κάνει λάθος.
Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα, τα παιδιά μαθαίνουν να κρύβουν αυτό που πραγματικά είναι, προκειμένου να γίνουν το άτομο που οι γονείς τους θέλουν να γίνουν.
Διαβάστε επίσης: Πώς να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική στα παιδιά
Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτήν την τεχνητή προσωπικότητα «ψευδή εαυτό» – η στρατηγική αντιμετώπισης που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να πάρουν την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Με την πάροδο του χρόνου, ο «ψευδής εαυτός» τους μπορεί να τα οδηγήσει στο να επιλέγουν λάθος φίλους, συντρόφους ή καριέρες, επειδή ουσιαστικά ζουν τη ζωή κάποιου άλλου.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να το αποφύγουν αυτό
Οι γονείς που μεγαλώνουν δυνατά και ανθεκτικά παιδιά δημιουργούν ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να κάνουν λάθη και να μην φοβούνται την αποτυχία.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να μη συνδέεται την αξία του παιδιού με μια «κακή» πράξη η συμπεριφορά.
Το ότι σας απογοήτευσε κάτι που έκανε το παιδί σας δεν σημαίνει ότι θα σταματήσετε να το αγαπάτε – αλλά τα παιδιά δεν το ξέρουν αυτό.
Έχουν τεράστια ανάγκη και επιθυμία να κερδίζουν τον έπαινο, την έγκριση και την αποδοχή των γονιών τους και θέλουν να τους κάνουν περήφανους.
Το κλειδί για να διαμορφωθεί μια καλή σχέση γονιού και παιδιού είναι ο σεβασμός και η επικοινωνία.
Τα παιδιά επιζητούν τη θετική επικοινωνία με τους γονείς τους, όπως επιζητούν και το παιχνίδι.
Αναζητήστε χρόνο μέσα στην ημέρα για συζήτηση με το παιδί έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να μιλήσει για αυτά που το απασχολούν και το προβληματίζουν.
Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που ακούν και επιτρέπουν το διάλογο με τα παιδιά τους, επηρεάζουν άμεσα και θετικά τη διάθεση και τη συμπεριφορά των παιδιών.