Όπως τα ψάρια ξέρουν εκ φύσεως να κολυμπούν, έτσι και τα παιδιά να γκρινιάζουν… Τα καλά νέα είναι ότι οι γονείς μπορούν να τροποποιήσουν ως ένα μεγάλο βαθμό αυτή τη συμπεριφορά. Αξίζει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η γκρίνια έτσι κι αλλιώς μειώνεται καθώς ένα παιδί μεγαλώνει.
Το πώς αντιδρούμε και το τι λέμε στα παιδιά τις δύσκολες στιγμές της γκρίνιας μπορεί να τα αποτρέψει από το να καταφύγουν σε αυτή τη λύση όταν νιώθουν θυμό ή απογοήτευση.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή παιδιού: 2 λάθη που κάνουμε στην κουζίνα
Στρατηγικές για να σταματήσει το παιδί να γκρινιάζει
Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο εσκεμμένα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα απολύτως φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξής τους για να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.
Σκεφτείτε λοιπόν πρώτα από όλα τι μπορεί να προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Το παιδί σας γκρινιάζει μετά από μια ιδιαιτέρως κουραστική μέρα; Όταν είναι πεινασμένο ή επειδή δεν έχει αρκετό χρόνο μαζί σας; Μήπως υπήρξαν αλλαγές στη ζωή του σε μεγαλύτερη κλίμακα, όπως ένα νέο αδερφάκι ή ένα πρόβλημα στο σπίτι ή το σχολείο;
Στη συνέχεια, σκεφτείτε κάποιες προσαρμογές στις ρουτίνες του που μπορεί να βοηθήσουν να περιοριστεί η γκρίνια και άλλες αρνητικές συμπεριφορές. Προσπαθήστε για παράδειγμα να περνάτε λίγο περισσότερο χρόνο μαζί, κάνοντας απλά παρέα, διαβάζοντας, κάνοντας ποδήλατο, μαγειρεύοντας κ.λπ.
Ξεκαθαρίστε ότι η γκρίνια δεν είναι αποδεκτή
Ακριβώς όπως μάθατε στο παιδί σας όταν ήταν ακόμα πιο μικρό ότι δεν είναι αποδεκτό να χτυπά τον εαυτό του ή τους γύρω του όταν δεν τα καταφέρνει, έτσι θα πρέπει να καταστήσετε σαφές ότι η γκρίνια είναι δυσάρεστη και δεν θα του φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πείτε του ξεκάθαρα και ήρεμα ότι δεν θα ακούσετε τι έχει να πει μέχρι να μπορέσει να το πει με κανονικό τόνο φωνής.
Παραμείνετε ήρεμοι και μην υποχωρείτε
Γίνετε για λίγο… ζεν και παραμείνετε ψύχραιμοι. Αν το παιδί σας βλέπει να επηρεάζεστε από την γκρίνια του ή, ακόμα χειρότερα, να ενδίδετε σε αυτό που θέλει όταν γκρινιάζει, τότε θα επαναλαμβάνει πιο συχνά αυτήν την συμπεριφορά.
Να είστε συνεπής
Η ασυνέπεια σε όλα τα επίπεδα στέλνει το λάθος μήνυμα στα παιδιά. Μην επιβάλλετε τον κανόνα «απαγορεύεται η γκρίνια» σε μια περίπτωση και σε άλλη, τον ξεχνάτε. Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς το παιδί: η γκρίνια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται και είναι μη ανεκτή.