Υλικά
- 1 1/2 κιλο πατάτες (με τη φλούδα)
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 80 ml ελαιόλαδο
- 8 φέτες ζαμπόν
- 250 γρ. gouda ή μοτσαρέλα τριμμένη
- 2 αυγά
- 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους μισό εκατοστό.
- Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 20′.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και το μοσχοκάρυδο.
- Όταν ετοιμαστούν οι πατάτες, βουτυρώνουμε ένα ταψί (24 εκ.) με αποσπώμενη βάση και βάζουμε στον πάτο και περιμετρικά πατάτες.
- Καλύπτουμε με το ζαμπόν, το τυρί και βάζουμε μια κουτάλα από το μίγμα της κρέμας.
- Επαναλαμβάνουμε 2 φορές (πατάτες, ζαμπόν, τυρί, κρέμα) και κλείνουμε με πατάτες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 1 ώρα.