Είναι ευρέως γνωστό πως η πιπίλα ηρεμεί το μωρό και το βοηθά να κοιμηθεί πιο εύκολα. Τι γίνεται όμως με τη χρήση της καθόλη τη διάρκεια του ύπνου; Είναι καλό να παραμένει στο στοματάκι του ή να του την παίρνουμε;
Εάν χρησιμοποιούμε την κατάλληλη σε μέγεθος πιπίλα (η πιπίλα γενικά πρέπει να μεγαλώνει μαζί με το μωρό μας), τότε δεν υπάρχει κάποια ανησυχία. Οι πιπίλες είναι ασφαλείς και αποτελούν ένα υγιές μέρος της βραδινής του ξεκούρασης.
Διαβάστε επίσης: Μωρά του Οκτωβρίου: Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους;
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ύπνου με πιπίλα
Η χρήση της πιπίλας μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αέρα και να αποτρέψει την παλινδρόμηση οξέος, γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Επιπλέον, το να παρέχουμε στο παιδί ένα αντικείμενο που το κάνει να αισθάνεται ασφάλεια μπορεί να συμβάλλει σε έναν πιο ήσυχο και πιο ξεκούραστο ύπνο.
Από την άλλη πλευρά, η πιπίλα μπορεί και να μας κρατήσει οικογενειακώς σε εγρήγορση. Τα μωρά που εξαρτώνται από αυτήν για να κοιμηθούν μπορεί να ξυπνούν και να κλαίνε όταν τους πέφτει.
Επιπλέον, οι πιπίλες μπορεί να οδηγήσουν σε οδοντικά προβλήματα εάν χρησιμοποιούνται και μετά την ηλικία των 2 ετών.
Καλό είναι γενικά, αν αισθάνεστε ότι το μωρό σας εξαρτάται υπερβολικά από την πιπίλα του, να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Συμβουλές για ασφαλή και ξεκούραστο ύπνο με την πιπίλα
- Επιλέξτε καλές πιπίλες με βάση την ηλικία του παιδιού σας.
- Βεβαιωθείτε ότι είναι μονοκόμματες για να αποφύγετε τους κινδύνους.
- Εξετάστε τις πιπίλες με τρύπες αέρα για εύκολη αναπνοή.
- Μην τις κρεμάτε στα ρούχα του μωρού ή στην κούνια του.
- Καθαρίζετε, απολυμαίνετε και αντικαθιστάτε τις πιπίλες τακτικά.
- Εάν το μωρό σας αποκοιμηθεί και πέσει η πιπίλα, αλλά εξακολουθεί να κοιμάται, δεν χρειάζεται να την επανατοποθετήσετε.
Πότε πρέπει τα μωρά να σταματήσουν να κοιμούνται με πιπίλα;
Όπως πολλές γονικές επιλογές, η απόφαση να κόψει το παιδί σας την πιπίλα μπορεί να χρειάζεται σκέψη. Ωστόσο, οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι η διακοπή γύρω στην ηλικία του 1 έτους προλαμβάνει μολύνσεις των αυτιών και οδοντικά προβλήματα.
Ο απογαλακτισμός από την πιπίλα μπορεί να είναι πιο εύκολος πριν από τους 12 μήνες, αλλά σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον παιδίατρο διότι εκείνος είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψιν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας.