Όπως εμείς επιστρέφουμε σπίτι κάποιες φορές με αρνητικότητα από τη δουλειά, έτσι και τα παιδιά από το σχολείο. Άλλωστε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες ούτε κανείς, ακόμα κι αν είναι παιδί, είναι με το χαμόγελο στα χείλη ολημερίς…
Όλοι λοιπόν, μικροί μεγάλοι, έχουμε στιγμές απογοήτευσης, εκνευρισμού και στεναχώριας. Είναι απολύτως φυσιολογικό το παιδί σας να εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα και ωφέλιμο, ώστε να αρχίσει σταδιακά να τα διαχειρίζεται.
Τι θα μπορούσατε λοιπόν να κάνετε για να το βοηθήσετε σε αυτή τη διαδικασία;
Διαβάστε επίσης: Ευτυχισμένα παιδιά: Πρέπει να νιώθουν και τα «αρνητικά» συναισθήματα
Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα έντονα συναισθήματά τους
Πολλές φορές, συμβολικές ενέργειες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας.
Μια τέτοια ενέργεια είναι να ζητήσετε από το παιδί σας να γράψει αυτό που το ενοχλεί σε ένα κομμάτι χαρτί καθώς και να ονοματίσει το συναίσθημα που αυτή η κατάσταση του προκαλεί.
Αφού τα καταγράψει, ζητήστε του να απαλλαγεί από το χαρτί και επομένως από την αρνητικότητα…
Μπορεί να το σκίσει και να το πετάξει στον κάδο ή:
-
Να μετατρέψετε το χαρτί σε παιχνίδι
Μπορείτε μαζί να μετατρέψετε το χαρτί σε αεροπλάνο και να το αφήσετε να πετάξει στον αέρα. Το αεροπλάνο, φυσικά, θα πέσει στο έδαφος, αλλά η πράξη αυτή είναι σαν να παρακολουθεί το παιδί το πρόβλημα να πετά μακριά και αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί καλύτερα.
Θα μπορούσατε επίσης να δέσετε το χαρτάκι σε ένα μπαλόνι και να το απελευθερώσετε.
-
Να το βάλετε στη γλάστρα…
Ένας άλλος τρόπος για να απαλλαγείτε από το χαρτί είναι να το θάψετε στον κήπο ή σε μια γλάστρα. Αφού το παιδί σκίσει το χαρτί, μπορεί να θάψει τα κομματάκια. Αυτό θα αποσυντεθεί και στη συνέχεια μπορεί να γίνει μέρος των λουλουδιών…
Έτσι, κάτι αρνητικό, μετατρέπεται αμέσως σε κάτι όμορφο!
Επιστολή συγχώρεσης ή συγγνώμης
Εάν η αρνητικότητα οφείλεται σε κάτι που έχει κάνει ένα άλλο παιδάκι στο δικό σας, ζητήστε από το παιδί σας να γράψει μια επιστολή συγχώρεσης. Ακόμα κι αν το άτομο που πλήγωσε το παιδί έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη, εκείνο μπορεί να εξακολουθεί να είναι θυμωμένο και πληγωμένο.
Μόνο όταν αποφασίσουμε να συγχωρήσουμε το άτομο που μας πλήγωσε, αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς. Είναι η πράξη της συγχώρεσης που κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις τη διαφορά.
Στην επιστολή συγχώρεσης, ζητήστε από το παιδί σας να γράψει για το γεγονός και να εξηγήσει το γιατί πόνεσε και μετά να πει στο άλλο παιδί πως το συγχωρεί.
Εάν πάλι αισθάνεται ένοχο επειδή είναι εκείνο που πλήγωσε ένα άλλο άτομο, τότε μπορεί να γράψει μια επιστολή συγγνώμης και να την παραδώσει.