Η απόρριψη μπορεί να έχει πολλές μορφές, ωστόσο ένα είναι βέβαιο: στοιχίζει. Μελέτες μάλιστα αποκαλύπτουν ότι η κοινωνική απόρριψη ενεργοποιεί ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, ίδιες με αυτές που ενεργοποιεί ο σωματικός πόνος.
Η απόρριψη όμως δεν είναι σκληρή μόνο για το παιδί. Είναι και για εσάς που αισθάνεστε στεναχώρια και μπορεί να μην ξέρετε τι να κάνετε για να το βοηθήσετε. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να πράξετε καταλλήλως.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Η αξία του να επανορθώνουμε για τα λάθη μας
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε
Ακούστε αλλά μην επιλύετε
Συνειδητοποιώντας την κατάσταση, αρχικά, φροντίστε να ακούσετε το παιδί και να υποστηρίξετε τα συναισθήματά του χωρίς να προσπαθήσετε αμέσως να λύσετε το πρόβλημα.
Θυμηθείτε πως η απλή ακρόαση και η κατανόηση μπορούν να κάνουν το παιδί σας να νιώσει καλύτερα.
Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του
Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για τον εντοπισμό των συναισθημάτων τους, κάτι που είναι σημαντικό για την αντιμετώπισή τους.
Προτρέψτε το παιδί να ονομάσει τα συναισθήματά του και αφήστε το να μιλήσει για την εμπειρία του.
Συνδεθείτε με προσωπικές ιστορίες
Ίσως ήδη γνωρίζετε ακριβώς πώς νιώθει το παιδί σας λόγω των δικών σας εμπειριών στο σχολείο. Ενισχύστε τη σύνδεσή σας μοιραζόμενοι μαζί του αυτές τις εμπειρίες. Το να γνωρίζει το παιδί πως δεν είναι μόνο μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει καλύτερα για αυτό που συμβαίνει. Μπορεί επίσης να το βοηθήσει να λύσει το πρόβλημα αφού πρώτα του πείτε πώς τα καταφέρατε εσείς και τι τελικά λειτούργησε καλύτερα.
Προσφέρετε τις συμβουλές σας
Μιλήστε με το παιδί για το τι μπορεί να κάνει διαφορετικά στο μέλλον, συζητήστε τη συναισθηματική του εμπειρία και προσφέρετε καθοδήγηση.
Μπορείτε να του μιλήσετε για το πώς είναι η αληθινή φιλία και να το ενθαρρύνετε να αναζητήσει νέες, αληθινές φιλίες με άλλα άτομα που θα το αποδεχτούν.
Ενημερώστε το δάσκαλο ή τη δασκάλα
Εάν η απόρριψη είναι σε μόνιμη βάση, είναι καλό να ενημερώσετε το δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εμπλακεί άμεσα. Θα μπορούσε όμως να κάνει μικρές προσαρμογές στην τάξη και να αφιερώσει ένα μάθημα στο θέμα της καλοσύνης και της συμπερίληψης όλων.
*Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αφήσετε το παιδί σας να το χειριστεί, ενώ άλλες που θα πρέπει να εμπλακείτε. Όταν η κατάσταση γίνεται τοξική για το παιδί, εννοείται πως δεν πρέπει να την αφήσετε να διαιωνίζεται και πως πρέπει να παρέμβετε.