Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε. Για παράδειγμα, δεν είναι το ίδιο να πείτε στο παιδί σας: «Δεν μπορούμε να παίξουμε τώρα, έχω πράγματα να κάνω» και «Βοήθησέ με να στρώσω το κρεβάτι και μετά μπορούμε να παίξουμε». Είναι φανερό πως το μήνυμα είναι πολύ πιο θετικό αν καταλήξουμε στη δεύτερη επιλογή.
Είναι γεγονός πως πολλοί γονείς λένε συνεχώς «όχι» στα παιδιά τους. Εάν το μόνο που ακούν όμως είναι «όχι, όχι, όχι», τότε το μήνυμα που τους στέλνεται είναι από κάθε άποψη αρνητικό. Το πιο πιθανό δε, είναι πως το παιδί θα σταματήσει να δίνει σημασία. Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πιο ισορροπημένη γλώσσα λέγοντας στα παιδιά τι δεν είναι δυνατό, αλλά και τι είναι.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς νιώθουν όταν καβγαδίζουμε μπροστά τους;
Λέμε «όχι» στα παιδιά χωρίς να είμαστε αρνητικοί
Παραδόξως, μπορείτε να πείτε στο παιδί σας να μην κάνει κάτι χωρίς καν να πείτε τη λέξη «όχι». Εάν διατυπώσετε αλλιώς την άρνησή σας, θα βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει γιατί κάτι δεν επιτρέπεται ή δεν είναι εφικτό.
Έτσι, το παιδί καταλαβαίνει σταδιακά τους λόγους πίσω από τις αρνήσεις και τους κανόνες σας, καθιστώντας το πολύ πιο εύκολο να τηρηθούν. Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσει να παίρνει μόνο του τις σωστές αποφάσεις, θα είναι πιο ανεξάρτητο και η αυτοεκτίμησή του θα αυξηθεί.
Χρησιμοποιήστε λοιπόν το «όχι» για καταστάσεις κατά τις οποίες τα παιδιά μπορεί να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, όπως αν πάνε να διασχίσουν το δρόμο χωρίς να σας κρατούν το χέρι ή γέρνουν έξω από ένα παράθυρο. Έτσι, θα είστε βέβαιοι πως η λέξη δεν χάνει το νόημά της και το παιδί πράγματι θα σας ακούσει και θα γίνει πιο προσεκτικό.
Χρήση θετικής γλώσσας με τα παιδιά
Όταν αλλάζετε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε με θετικές, δεν δίνετε ξαφνικά την άδεια στο παιδί σας να κάνει ό,τι θέλει. Το αντίθετο. Η απάντησή σας είναι η ίδια, αλλά συνοδεύεται από μια εξήγηση που μπορεί να καταλάβει.
Γενικά, είναι σημαντικό να επιβάλλετε κανόνες και να αρνείστε αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε με μια συγκεκριμένη λέξη. Τι μπορείτε να κάνετε αντ’ αυτού;
Προτείνετε άλλα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει το παιδί
Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να πάτε στην παιδική χαρά αυτή τη στιγμή, ίσως μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί ή να ζωγραφίσετε. Κάντε με άλλα λόγια το παιδί σας να ενθουσιαστεί με κάτι που μπορεί να κάνει, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που ζήτησε αρχικά.
Μπορείτε επίσης να αναβάλετε το αίτημά του μέχρι να γίνουν άλλες μικροδουλειές. Εάν το παιδί σας θέλει να κάνει κάτι που δεν είναι άμεσα εφικτό, πείτε του πότε μπορεί να το κάνει. Είναι βέβαια σημαντικό να τηρήσετε αυτήν την υπόσχεση αργότερα.
Αντί να πείτε «όχι», συζητήστε μαζί του
Συζητήστε τους κανόνες με το παιδί σας. Είναι σημαντικό για εκείνο να τους γνωρίζει έτσι ώστε όταν πρέπει να πείτε «όχι«, να καταλάβει το γιατί. Μιλήστε του λοιπόν για τους κανόνες που έχετε στο σπίτι καθώς και για τις συνέπειες που αφορούν όλους όταν «σπάνε».
*Θυμηθείτε
Το να αρνηθείτε στο παιδί με θετικό τρόπο δεν θα κάνει απλώς την καθημερινή σας ζωή πιο εύκολη. Θα το βοηθήσει να αποκτήσει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, χρήσιμες για το υπόλοιπο της ζωής του.