Μωρό: Έτσι θα τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό του στην εγκυμοσύνη

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς το θέμα «υγεία» ως κάτι στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί αφού το μωρό γεννηθεί. Αλλά η υγεία και η ανάπτυξή των παιδιών ξεκινά ήδη από τη σύλληψη.
21 Οκτωβρίου 2023 | 08:00

Οι πρώτες 1.000 ημέρες είναι ο χρόνος της ζωής του μωρού από τη σύλληψη έως τα δεύτερα γενέθλιά του. Αυτή η χρονική περίοδος είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσει το μωρό σας γερά θεμέλια για τη σωματική του υγεία και την εγκεφαλική του ανάπτυξη.

Τι πρέπει να καταναλώνετε για να δίνετε στο μωρό σας ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά;

Διαβάστε επίσης: Μαμά: Πώς θα γίνετε φίλες με άλλες μαμάδες

Ο θαυμαστός εγκέφαλος των μωρών

Τα παιδιά αναπτύσσουν βασικές μαθησιακές δεξιότητες και ικανότητες από πολύ νωρίς. Ο μικροσκοπικός τους εγκέφαλος και οι αμέτρητοι νευρώνες τους που αναπτύσσονται κάθε λεπτό, χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών από την αρχή.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες και ένα τετράκις εκατομμύριο συνάψεις. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, οι νευρώνες σχηματίζουν νέες συνδέσεις με εκπληκτικό ρυθμό  από 700 έως 1.000 ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό κάνει τον εγκέφαλο ενός μωρού κατά τη διάρκεια της κύησης και της βρεφικής ηλικίας να καταναλώνει μεταξύ 50% και 75% όλης της ενέργειας που απορροφάται από το σώμα από τις τροφές.

Πώς επηρεάζει η διατροφή την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού

Είναι σημαντικό να αρχίσετε να σκέφτεστε τη διατροφή τις πρώτες 1.000 ημέρες, ίσως ακόμα και πριν μείνετε έγκυος.

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε το φολικό οξύ που χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη και την πρόληψη προβλημάτων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Τρόφιμα όπως το σπανάκι, το λάχανο, οι μπάμιες, το καρότο, τα φασόλια, ο αρακάς, τα πορτοκάλια και τα ψάρια αποτελούν πολύ καλές πηγές.

Μόλις μείνετε έγκυος, το σώμα σας χρειάζεται τη σωστή ισορροπία μικροθρεπτικών συστατικών για να βοηθήσει τον εγκέφαλο του μωρού σας να αναπτυχθεί σωστά. Αυτά περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, ψευδάργυρο, σίδηρο, χολίνη, φυλλικό οξύ, ιώδιο, βιταμίνες A, D, B6 και B12 και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου.

Η μη λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου μπορεί να έχει δια βίου αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.

Τι να τρώτε όταν είστε έγκυος

Στόχος είναι να τρώτε 3 γεύματα την ημέρα, με 2 έως 3 σνακ που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Φροντίστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Λαχανικά  (πράσινα φυλλώδη, αμυλούχα όπως πατάτες, παντζάρια ή καρότο και άλλα όπως μπάμιες, ντομάτα, φασολάκια κ.λπ.).
  • Φρούτα (έως 2 την ημέρα).
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Πρωτεΐνη (όσπρια, αυγά, κρέας, ψάρι).
  • Λιπαρά και έλαια (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα από λιπαρά ψάρια, σπόρους κ.λπ.).
  • Νερό (πίνετε αρκετό για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένη).

*Προτού προβείτε σε αλλαγές στη διατροφή σας θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα ως προς τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε καθώς και τις σωστές ποσότητες αυτών.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version