Υλικά
- 1 κιλό μικρές πατάτες
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου (αν δεν βρείτε φρέσκο μπορείτε να βάλετε ξερό)
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Για τις πατάτες
- Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε όπως είναι με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα μέσα σε άφθονο νερό για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι.
Λάδι δεντρολίβανου και λαδολέμονο
- Σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα φύλλα του δεντρολίβανου.
- Τα βράζουμε για 20 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το μαϊντανό και βράζουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.
- Σουρώνουμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε λίγο νερό με πάγο για να κρυώσουν.
- Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Σουρώνουμε.
- Καθαρίζουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα το λάδι δεντρολίβανου. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, τα χτυπάμε για 1 λεπτό και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Πατατοσαλάτα
- Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Τις ρίχνουμε στο μπολ με το λαδολέμονο, ρίχνουμε αρκετό αλατοπίπερο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθούν και σερβίρουμε.
*Στην πατατοσαλάτα μπορείτε να προσθέσετε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ή 1 φρέσκο, ψιλοκομμένα, 200 γρ. σολομό και 1 κουτ. σούπας κάππαρη