Κάθε παιδί είναι μοναδικό και αυτή η μοναδικότητα αφορά και τον τρόπο μάθησης. Εφόσον λοιπόν τα παιδιά απορροφούν και ανακαλούν πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο, η προσαρμογή της εκπαίδευσής τους ώστε να ταιριάζει με το μαθησιακό τους στυλ μπορεί να κάνει τη διαφορά στην συνολική τους πρόοδο μακροπρόθεσμα.
Ας δούμε σήμερα 3 βασικά είδη μάθησης και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ακαδημαϊκά τα παιδιά που ανήκουν στην εκάστοτε κατηγορία.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: 4 βασικές συμπεριφορές που μαθαίνουν από εμάς
Τα 3 κοινά μαθησιακά στυλ
Οπτικός τύπος
Οι οπτικοί μαθητές τείνουν να απορροφούν πιο εύκολα πληροφορίες όταν υπάρχει οπτική παρουσίαση και να είναι ενεργητικοί και παρατηρητικοί, με ιδιαίτερη εκτίμηση στις λεπτομέρειες. Προτιμούν να μαθαίνουν μέσω οπτικών βοηθημάτων, όπως εικόνες, διαγράμματα, γραφήματα και βίντεο. Συχνά επωφελούνται από σημειώσεις με χρωματική κωδικοποίηση και άλλα οπτικά οργανωμένα υλικά μελέτης.
Για αυτά τα παιδιά, χρησιμοποιήστε κάρτες, σύμβολα, παρουσιάσεις, χειροτεχνίες και βίντεο. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε δραστηριότητες εκμάθησης, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, lego και scrabble ή να δημιουργείτε ακρωνύμια για να τα βοηθήσετε να θυμούνται γεγονότα.
Ακουστικός τύπος
Οι ακουστικοί μαθητές μαθαίνουν καλύτερα μέσω των προφορικών πληροφοριών. Αυτά τα παιδιά συχνά επωφελούνται από ομαδικές συζητήσεις. Μπορεί επίσης να επωφεληθούν από το να διαβάζουν δυνατά ή να ηχογραφούν τις σημειώσεις τους και να τις ακούν αργότερα.
Γενικά, τα ακουστικά άτομα έχουν πολύ εκφραστικές προσωπικότητες και διαθέτουν εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι ακουστικοί μαθητές μπορούν να ακολουθήσουν μια συνομιλία ενώ ακούνε μουσική και προτιμούν να μελετούν με απαλή μουσική υπόκρουση.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ηχογραφήσεις, λεκτική επανάληψη, «φωναχτή» ανάγνωση σημειώσεων και μουσική για να υποστηρίξετε τη μάθηση του παιδιού σας αν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.
Κιναισθητικός τύπος
Οι κιναισθητικοί μαθητές μαθαίνουν κάνοντας. Προτιμούν τις πρακτικές δραστηριότητες και μαθαίνουν καλύτερα μέσω της σωματικής ενασχόλησης. Αυτοί οι μαθητές συχνά επωφελούνται από διαδραστικές εμπειρίες, πειράματα, παιχνίδια ρόλων και εφαρμογές εννοιών στον πραγματικό κόσμο.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως παιχνίδια εκμάθησης, ζωγραφική και χειροτεχνίες, να ενσωματώσετε κίνηση στον χρόνο μελέτης και να χρησιμοποιείτε μπάλες αποβολής του άγχους κατά τη διάρκεια συζητήσεων για να υποστηρίξετε τη μάθηση του παιδιού σας.
Ορισμένοι μαθητές αυτής της κατηγορίας μαθαίνουν καλύτερα διαβάζοντας και καταγράφοντας πληροφορίες. Επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις πληροφορίες διαβάζοντας βιβλία και κρατώντας λεπτομερείς σημειώσεις. Μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη σύνοψη των πληροφοριών με δικά τους λόγια. Μπορείτε λοιπόν επίσης να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε λίστες, να ξαναγράψετε σημειώσεις και να ξαναδιαβάσετε κείμενα δυνατά για να υποστηρίξετε τη μάθηση του παιδιού σας.