Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να «σκορπάτε» απλόχερα την αγάπη στα παιδιά σας, λένε οι επιστήμονες.
Οι διασκεδαστικές στιγμές που περνάμε με τη μαμά ή τον μπαμπά στην ηλικία των δύο ή τριών ετών μπορούν να προωθήσουν τις φιλοκοινωνικές συμπεριφορές ακόμη και χρόνια αργότερα.
Μπορεί αυτή η ιδέα να σας φαίνεται τραβηγμένη, αλλά στην πραγματικότητα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι στενή σχέση γονέων-παιδιού και η εγγύτητα είναι απίστευτα σημαντικές για την ανάπτυξη ενός εφήβου.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: 4 βασικές συμπεριφορές που μαθαίνουν από εμάς
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ προτρέπουν τους γονείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να καλλιεργήσουν μια ουσιαστική, στενή σχέση με τα παιδιά τους όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Development, τα παιδιά που ανέφεραν ότι είχαν έναν τρυφερό, ισχυρό δεσμό με τους γονείς τους γύρω στην ηλικία των τριών ετών, έτειναν να είναι πιο ευγενικά, συμπονετικά και γενναιόδωρα μέχρι την εφηβεία.
Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι αυτά τα παιδιά είχαν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την πρώιμη παιδική και εφηβική ηλικία, είχαν αυξημένη ενσυναίσθηση και προθυμία να βοηθούν τους άλλους.
Τι κάνουν οι γονείς που μεγαλώνουν ευγενικά παιδιά
Όπως προσπαθούν να διαμορφώσουν οποιαδήποτε θετική συμπεριφορά, οι γονείς που μεγαλώνουν ευγενικά παιδιά δεν λένε απλώς στα παιδιά τους να είναι ευγενικά.
Επιδεικνύουν και οι ίδιοι ευγενική συμπεριφορά.
Οι γονείς δεν μπορούν, για παράδειγμα, να τα διατάζουν να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο της εστίασης και στη συνέχεια να μην κάνουν το ίδιο.
Αν οι γονείς δεν επιδεικνύουν συνεχώς συμπεριφορές που αποτελούν πρότυπο ευγένειας, τα παιδιά τους μπορεί να νομίζουν ότι είναι αποδεκτό να πράξουν κι εκείνα το ίδιο.
Μια καλή στρατηγική είναι να προετοιμάστε το παιδί σας για διάφορες κοινωνικές περιστάσεις μέσα από παιχνίδι ρόλων, καθώς θα νιώθει έτσι σίγουρο για την συμπεριφορά του και θα μπορεί να διαχειριστεί τις καταστάσεις με ψυχραιμία και ευγένεια.
Για παράδειγμα:
- Προσποιηθείτε ότι συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά και «προπονηθείτε» για την χειραψία.
- Δείξτε του πως θα ζητήσει ευγενικά από ένα παιδάκι να κάνει κούνια όταν έχει έρθει η σειρά του και εκείνο το αγνοεί.
- Ζητήστε του να σας δείξει πως θα ζητήσει «συγνώμη» από κάποιον που βρίσκεται στο δρόμο του και θέλει να τον προσπεράσει.