Η καλή διατροφή μπορεί να μας χαρίσει υγεία και ευεξία με περισσότερα και πιο δημιουργικά χρόνια ζωής. Ως προς τη γνωστική λειτουργία, η οποία τείνει να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, ποια «καύσιμα» είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε στο μενού μας;
Σε γενικές γραμμές, χρειαζόμαστε επιλογές «πλούσιες» σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Από την άλλη, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα και γεμάτα ζάχαρη τρόφιμα και ροφήματα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι πρέπει να έχει το τραπέζι μας.
«Κοφτερό» μυαλό με αυτές τις 4 διατροφικές αλλαγές
Για βελτιωμένη γνωστική λειτουργία:
#1 Προσθέστε λίγο ψευδάργυρο στη διατροφή σας
Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου. Μάλιστα, άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας έχει παρατηρηθεί πως έχουν ανεπάρκεια του εν λόγω συστατικού.
Αυξήστε την πρόσληψή του καταναλώνοντας τροφές όπως:
- Σπόρους κολοκύθας
- Κάσιους
- Αμύγδαλα
- Σπανάκι
#2 Αυξήστε την πρόσληψη ψαριών
Σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα, πολλά ψάρια μας προφέρουν «καλά» λιπαρά που «θρέφουν» τον εγκέφαλο.
Πιο συγκεκριμένα, οι ενώσεις που περιέχονται στα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα των ψαριών συμβάλλουν στη μετάδοση χημικών σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο, κάνοντάς μας πιο προσεκτικούς και πιο συγκεντρωμένους.
#3 Μην «τσιγκουνεύεστε» το μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας σχεδόν για κάθε λειτουργία του. Οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό μας χρησιμοποιούν μαγνήσιο για να τονώσουν και να ρυθμίσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Αυτή η σούπερ θρεπτική ουσία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες.
Θα το βρείτε φυσικά στο καστανό ρύζι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τη μαύρη σοκολάτα.
#4 Μην ξεχνάτε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β όχι μόνο βοηθούν στην «τροφοδοσία» του εγκεφάλου αλλά και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διάσπαση χημικών ουσιών στον οργανισμό μας, ενισχύοντας κατά συνέπεια τη διανοητική διαύγεια και μειώνοντας το άγχος καθώς και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Φυσικά, θα τις βρείτε στα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά, το ψωμί ολικής αλέσεως.
*Extra tips για δυνατό εγκέφαλο
+1 Κοιμηθείτε καλά
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή γνωστική λειτουργία. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας εδραιώνει τις αναμνήσεις ενώ παράλληλα ενισχύεται η ικανότητά μας να λαμβάνουμε νέες γνώσεις.
Ξεκουραστείτε λοιπόν καλά, 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.
+2 Κάντε φίλους
Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον και έχει απόλυτη ανάγκη τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους για να είναι ευτυχής και υγιής.
Η κοινωνικοποίηση διεγείρει το μυαλό και τη γνωστική ικανότητα, οπότε περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και μη διστάσετε να διευρύνετε τον κύκλο σας με νέες γνωριμίες.