Τι ακριβώς συμβαίνει όταν οι έφηβοι ερωτεύονται;
Ξέρουμε ότι ο έρωτας μπορεί να κάνει την καρδιά μας να χτυπά δυνατά, τις παλάμες μας να ιδρώνουν και το στομάχι μας να γεμίζει… «πεταλούδες», αλλά τι παθαίνει ο εγκέφαλος;
Ξαφνικά, η λογική και ο ορθολογισμός πηγαίνουν… περίπατο, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, το μυαλό μας πετάει στα σύννεφα…
Διαβάστε επίσης: Εφηβεία: Ποιες αλλαγές να περιμένετε
Παρότι όλα αυτά μοιάζουν μυστήρια και ανεξήγητα, η νευροεπιστήμη δείχνει ότι είναι, απλά, χημεία.
Ό,τι κι αν λένε οι ποιητές, ο έρωτας δεν πηγάζει από την καρδιά
Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI), οι επιστήμονες έχουν πλέον μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι – όχι μόνο οι έφηβοι – ερωτεύονται.
Αρχικά, έχουν διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για ένα μοναδικό συναίσθημα – αποτελείται από πολλά διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής έλξης, του ρομαντισμού και της στοργής. Καθένα από αυτά τα συναισθήματα ενεργοποιεί μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου
Για παράδειγμα, το αίσθημα του πόθου προέρχεται από τον υποθάλαμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για βασικές ανάγκες και επιθυμίες, όπως η δίψα και η πείνα.
Η προσκόλληση, η στοργή και η δέσμευση, επηρεάζονται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό από τον υποθάλαμο, καθώς από εκεί εκκρίνονται οι χημικές ουσίες που προωθούν την εμπιστοσύνη και τους συναισθηματικούς δεσμούς.
Καθοριστικό ρόλο στο αίσθημα της έλξης παίζουν δύο εγκεφαλικές περιοχές, ο επικλινής πυρήνας και η κοιλιακή καλυπτρική περιοχή.
Το σύστημα αυτό πλημμυρίζει τον οργανισμό με ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προκαλεί αισθήματα ευφορίας και ευχαρίστησης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πρώτα στάδια του έρωτα μπορεί να μοιάζουν τόσο συναρπαστικά και, μερικές φορές, ακόμη και εθιστικά.
Είναι φυσιολογικό, επομένως, να αισθάνεται ένα παιδί ή ένας ενήλικας ότι δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται το άλλο άτομο και να θέλει να είναι μαζί του όλη την ώρα.
Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λογική και τη λήψη αποφάσεων. Όταν ερωτεύεται κανείς, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου τείνει να επιβραδύνεται. Αυτό εξηγεί γιατί στην αρχή μιας σχέσης, συχνά, μικροί- μεγάλοι αγνοούμε όλα τα προειδοποιητικά σημάδια και τις «κόκκινες σημαίες».
Οι ερευνητές τονίζουν μάλιστα ότι χρειάζονται έξι χιλιοστά του δευτερολέπτου για να ερωτευτούμε κάποιον και 12 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αποκτήσουμε την επίγνωση ότι είμαστε ερωτευμένοι!
Η αμυγδαλή στην εφηβεία
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι στον εγκέφαλο των ερωτευμένων ενεργοποιείται, αμέσως, η αμυγδαλή, η περιοχή που ασχολείται περισσότερο με την αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων.
Η αμυγδαλή λειτουργεί ως «αποθήκη» συναισθηματικής-συγκινησιακής μνήμης και, κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά σημαντική.
Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσει νέα κύτταρα στην αμυγδαλή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νέα αυτά κύτταρα ενισχύουν τη διαδικασία του φλερτ και της αναζήτησης συντρόφου.