Εάν το μωρό σας δεν κλαίει, ίσως αναρωτιέστε αν όλα πάνε καλά: «Μήπως είναι άρρωστο»; «Μήπως έχει κάποιο πρόβλημα ακοής ή επικοινωνίας»; και «Πώς θα καταλάβω πότε πεινάει ή χρειάζεται κάτι»;
Ίσως πιστεύετε πως όλα τα βρέφη κλαίνε με το που έρθουν στη ζωή. Κι όμως, πολλά μωρά γεννιούνται χωρίς να κλαίνε. Ο γιατρός είναι εκείνος που θα τα «βοηθήσει» να κλάψουν ώστε οι πνεύμονες τους να ενεργοποιηθούν.
Διαβάστε επίσης: Μωρά του Οκτωβρίου: Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους;
Είναι φυσιολογικό το μωρό να μην κλαίει ποτέ;
Εάν ο γιατρός σας, σας έχει διαβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Ωστόσο, χρειάζεται να είστε λίγο περισσότερο alert σε σχέση με τις ανάγκες του. Είναι σημαντικό εφόσον δεν σας χτυπάει το «καμπανάκι» με το κλάμα του, να αρχίσετε να αποκρυπτογραφείτε τι νιώθει ή τι θέλει μέσα από τις εκφράσεις και τις χειρονομίες του.
Πώς να ερμηνεύσετε τα «σήματα» που σας στέλνει το μωρό σας
*Όταν πεινάει
Το μωρό γυρίζει το κεφάλι του και αναζητά ενστικτωδώς το στήθος της μητέρας του όταν πεινάει. Επίσης, ίσως παρατηρήσετε πως κινείται πολύ, πράξη που μπορεί να υποδηλώνει πείνα ή αλλαγή πάνας.
Άλλος ένας τρόπος για να αναγνωρίσετε ότι το μωρό σας πεινά είναι το πιπίλισμα της γλώσσας του. Εάν ο ήχος που κάνει με το στοματάκι του ακούγεται σαν να πιπιλάει ένα μπουκάλι ή το στήθος σας, τότε είναι ώρα για φαγητό.
*Όταν θέλει να κοιμηθεί
Εάν το μωρό σας τρίβει τα μάτια του ή δεν μπορεί να τα κρατήσει ανοιχτά, χασμουριέται συχνά ή κρατά τα χεράκια του σε κλειστές γροθιές, τότε είναι φανερό πως θέλει να πάει για ύπνο.
*Όταν θέλει να του αλλάξετε την πάνα
Το μωράκι σας θα είναι ανήσυχο και ακόμη κι αν κοιμάται, θα ξυπνήσει ξαφνικά. Η δυσφορία και η ενόχληση θα είναι σίγουρα «ζωγραφισμένα» στο πρόσωπό του.