Όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι άνθρωποι ανεξαρτήτως σωματικού βάρους μπορεί να έχουν κυτταρίτιδα. Συνήθως εμφανίζεται γύρω από τους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς και, αν και αβλαβής, παραμένει μια… αισθητική ανησυχία ειδικά για το γυναικείο φύλο.
Η ακριβής αιτία για την κυτταρίτιδα είναι ακόμα άγνωστη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι προέρχεται από τη σχέση μεταξύ του δέρματος, των λιποκυττάρων και του συνδετικού ιστού.
Το δέρμα μας έχει τρία στρώματα:
#1 Την επιδερμίδα (εξωτερικό στρώμα δέρματος)
#2 Το χόριο (μεσαίο στρώμα δέρματος)
#3 Τον υποδόριο ιστό (εσωτερικό στρώμα δέρματος)
Διαβάστε επίσης: Συναισθήματα: Γιατί η ευαισθησία σας έχει χτυπήσει «κόκκινο»;
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν τα λιποκύτταρα «ξεσπούν» από τη μήτρα των ινών κολλαγόνου και κινούνται πιο κοντά στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Αυτό δίνει στο δέρμα τη γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με αλλοιώσεις στη φυσιολογική λειτουργία του υποδόριου στρώματος και του συνδετικού ιστού, συμπεριλαμβανομένων:
- Του υπερπληθυσμού των λιποκυττάρων
- Της κακής κυκλοφορίας ή οξυγόνωσης
- Της κατακράτησης υγρών εντός του συνδετικού ιστού
- Της φλεγμονής
- Της αλλοίωσης των λιποκυττάρων
- Της σκληρότητας του συνδετικού ιστού
Παράγοντες που μας κάνουν πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κυτταρίτιδας ή στην επιδείνωση της
Φύλο
Η κυτταρίτιδα επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι άνδρες έχουν συνήθως ισχυρότερο συνδετικό ιστό με λιγότερο υποδόριο λίπος. Μια άλλη θεωρία συνδέει τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) με την ανάπτυξη κυτταρίτιδας.
Οι γυναικείες ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση στο υποδόριο στρώμα. Η εφηβεία συχνά επιταχύνει την κυτταρίτιδα καθώς αυτές οι ορμόνες αυξάνονται.
Κληρονομικότητα
Το να έχουμε μέλη της οικογένειας με κυτταρίτιδα αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε και εμείς. Τα γονίδια επηρεάζουν την κυτταρίτιδα επειδή επηρεάζουν τα κύτταρα και τις δομές που έχουν να κάνουν με τη φλεγμονή, τους υποδοχείς ορμονών, τη ροή του αίματος και την ανάπτυξη των λιποκυττάρων.
Ηλικία
Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που το σώμα μας παράγει για να διατηρεί το δέρμα μας υγιές και ελαστικό. Οι ορμόνες αλλάζουν επίσης με την ηλικία. Και οι δύο παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν «σκληρότητα» του συνδετικού ιστού.
Η γήρανση επίσης μπορεί να αποδυναμώσει το δέρμα και να το κάνει να χάσει την ελαστικότητά του. Αυτό, σε συνδυασμό με έναν πιο άκαμπτο συνδετικό ιστό, διευκολύνει τα λιποκύτταρα να «σπρώχνονται» έξω, προς το δέρμα.
Τρόπος ζωής
Μελέτες δείχνουν ότι οι κακές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν την κυτταρίτιδα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Κακή διατροφή
Υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η όψη της επιδερμίδας;
Αν και δεν μπορεί να αποτραπεί εντελώς η κυτταρίτιδα, υπάρχουν τρόποι να μειωθεί:
Μασάζ
Οι πρώτες προσπάθειες αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας περιλαμβάνουν έντονο τοπικό μασάζ. Υπάρχουν επίσης ειδικές συσκευές μασάζ που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά δεν είναι σαφές το πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα.
Υγιεινή διατροφή
Μια διατροφή ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να προλάβει την κατακράτηση υγρών και να διατηρήσει τους συνδετικούς ιστούς του δέρματος υγιείς.
Άσκηση
Η σωματική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τον μυϊκό τόνο, βελτιώνοντας την όψη της επιδερμίδας.
Μείωση καπνίσματος και αλκοόλ
Το κάπνισμα και το αλκοόλ γερνούν και αφυδατώνουν το δέρμα, χώρια όλων των άλλων επιπλοκών που μπορεί να έχουν για την υγεία.
Ενυδάτωση
Η κατανάλωση άφθονου νερού καθημερινά μειώνει την κατακράτηση, βοηθά στην απώλεια βάρους, συμβάλλει στη λάμψη της επιδερμίδας και φυσικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση της συσσώρευσης της κυτταρίτιδας.