Οι επιστήμονες εξετάζουν συχνά τις δυνατότητες της ανθρώπινης μνήμης… Αλλά τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του York της Αγγλίας διαπίστωσαν ότι ο τύπος των ψηφιακών παιχνιδιών που παίζουν οι άνθρωποι μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη εργασίας και την ικανότητα των ανθρώπων να αγνοούν τους περισπασμούς.

Αν αναρωτιέστε ποια ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορείτε να παίζετε με την οικογένειά σας, οι ερευνητές έχουν την απάντηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heliyon, τα παιχνίδια γρίφων μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη των μεγαλύτερων ενηλίκων, ενώ για τους νεότερους, καλύτερα αποτελέσματα είχαν τα παιχνίδια στρατηγικής.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τι τους μαθαίνει τo ανοιχτού τύπου παιχνίδι;

Μάλιστα, οι νεότεροι ενήλικες που έπαιζαν παιχνίδια στρατηγικής είχαν καλύτερη μνήμη σε σύγκριση με τους νεαρούς ενήλικες που έπαιζαν παιχνίδια δράσης.

Το γεγονός αυτό εξέπληξε την ερευνητική ομάδα επειδή προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τα παιχνίδια δράσεις με ανώτερες επιδόσεις σε διάφορες μετρήσεις προσοχής, αντίληψης και εκτελεστικής λειτουργίας.

Ποιες συνήθειες μπορούν να προστατεύσουν τη μνήμη μας μεγαλώνοντας

Επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Νευρολογικών Διαταραχών στο Πεκίνο της Κίνας, έπειτα από 10ετή έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ένας συνδυασμός θετικών υγιεινών συμπεριφορών σχετίζεται με βραδύτερο ρυθμό μείωσης της μνήμης σε γνωστικά φυσιολογικούς ηλικιωμένους».

Θέλοντας να μας δώσουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε μια καλή μνήμη μεγαλώνοντας, εξηγούν ότι οι συνήθειες που θα μας βοηθήσουν είναι:

  • Η υγιεινή διατροφή, που θεωρείται η κατανάλωση τουλάχιστον 7 από τις ακόλουθες 12 ομάδες τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αλάτι, λάδι, αβγά, δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί και τσάι.
  • Το γράψιμο, το διάβασμα, τα παιχνίδια με χαρτιά ή άλλα παιχνίδια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα που ανήκουν στη γνωστική δραστηριότητα.
  • Η άσκηση για περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή περισσότερα από 75 λεπτά με έντονη ένταση.
  • Η κοινωνική επαφή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, η συμμετοχή σε συναντήσεις ή σε πάρτι.