Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά είναι εκφραστικά και «ανοιχτά». Φτάνοντας στην εφηβεία, συνήθως απομακρύνονται και είναι πιο δύσκολο για εμάς να τα προσεγγίσουμε. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, όσο ακόμη εκείνα είναι μικρά, να τα γνωρίσουμε καλύτερα προκειμένου να αναπτύξουμε μια καλή επικοινωνία μαζί τους στο μέλλον.
Ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να έρθουμε πιο κοντά με το παιδί μας
Για να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση με το παιδί μας και να «χτίσουμε» έναν ισχυρό, μακροχρόνιο δεσμό μαζί του, μπορούμε να του θέσουμε τα εξής ερωτήματα:
Διαβάστε επίσης: Έφηβοι: Τι συμβαίνει στο μυαλό τους όταν ερωτεύονται;
#1 «Τι σου αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο στον εαυτό σου»;
Ένας τρόπος για να μάθετε τι σκέφτεται το παιδί σας για τον εαυτό του είναι να το ρωτήσετε τι του αρέσει και τι όχι στο χαρακτήρα του. Η ερώτηση αυτή βοηθά το παιδί να σκεφτεί τυχόν αδυναμίες του αλλά και τα «δυνατά» του σημεία.
Ταυτόχρονα, θα αποκτήσετε μια πιο σαφή εικόνα για το πώς νιώθει και σε πιο επίπεδο βρίσκεται η αυτοεκτίμησή του.
#2 «Ποιες τρεις ευχές θα έκανες αν μπορούσες»;
Με αυτή την ερώτηση μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα το παιδί καθώς οι επιθυμίες του αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες του. Έτσι, θα ανακαλύψετε νέα ενδεχομένως στοιχεία της προσωπικότητάς του, τις αξίες που το διέπουν και τις προτεραιότητές του.
Οι ευχές αυτές μπορούν να αφορούν και τη μελλοντική ζωή του παιδιού ώστε να διαπιστώσετε το πώς βλέπει το παιδί τον εαυτό του ως ενήλικα.
#3 «Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη νέα σχολική χρονιά; Πώς σκέφτεσαι να τους πετύχεις»;
Η συγκεκριμένη ερώτηση θα κάνει το παιδί να σκεφτεί το τι στόχους έχει (ή πρέπει) να θέσει για το σχολείο και το τι «εργαλεία» χρειάζεται ώστε να τους επιτύχει.
Μέσω της συζήτησης για το εν λόγω θέμα, μπορείτε να ενθαρρύνετε και να παρακινήσετε το παιδί, βοηθώντας το στην ανεύρεση τρόπων επίτευξης των προσωπικών του στόχων.
#4 «Πώς σου αρέσει να διασκεδάζεις»;
Κάνοντας στο παιδί αυτή την ερώτηση, θα μάθετε τι του αρέσει πραγματικά ώστε να μπορείτε να περνάτε διασκεδαστικό και ποιοτικό χρόνο και μαζί.
#5 «Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σου»;
Τι ανησυχεί ή τι φοβίζει περισσότερο το μικρό σας; Όταν το παιδί μοιράζεται τις ανησυχίες και τους φόβους του, αμέσως «μαλακώνουν» κι εσείς, όντας πλέον γνώστες, μπορείτε να συμβάλλετε στο να ξεπεράσει άσχημα συναισθήματα και σκέψεις.
#6 «Τι σου αρέσει και τι όχι στο σχολείο»;
Ρωτώντας για το σχολείο, μπορείτε πραγματικά να μάθετε πώς τα πάει το παιδί σας στο περιβάλλον αυτό κι αν αντιμετωπίζει προβλήματα ή δυσκολίες. Επίσης, είναι ωφέλιμο να ρωτήσετε εάν έχει φίλους και πώς είναι οι σχέσεις του με τους συμμαθητές και τους δασκάλους του.
#7 «Υπάρχει κάτι για το οποίο ντρέπεσαι»;
Υπάρχουν παιδιά πολύ ντροπαλά και παιδιά που έχουν μονάχα λίγες στιγμές εσωστρέφειας.
Με την ερώτηση αυτή, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε ποιες ακριβώς είναι οι καταστάσεις εκείνες που κάνουν το παιδί να ντρέπεται και κατ’ επέκταση να το βοηθήσετε να τις αντιμετωπίσει.
#8 «Τι είναι εκείνο για το οποίο αξίζει να πεις μπράβο στον εαυτό σου»;
Θέτοντας αυτό το ερώτημα, παρακινείτε το παιδί να σκεφτεί τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα του καθώς χάρη σε αυτά, έχει πετύχει πράγματα για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανο.
Με τον τρόπο αυτό, η αυτοπεποίθηση του παιδιού ενισχύεται κι εσείς έχετε την ευκαιρία να το γνωρίζετε όλο και καλύτερα.