Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή που λειτουργούν καλύτερα συνεργατικά ή βοηθούν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών.
Και τα καλά νέα είναι ότι πολλοί από αυτούς τους συνδυασμούς είναι πολύ συνηθισμένοι και ταιριάζουν γευστικά, όπως:
1. Σολομός και σπαράγγια
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που βρίσκονται στα σπαράγγια, όπως λέει και το όνομά τους, είναι οι βιταμίνες που διασπώνται σε λίπος ή λιπίδια και αποτελούνται από τις βιταμίνες Α, D, Ε και Κ.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Πώς θα γίνετε εξυπνότεροι χωρίς να ανοίξετε βιβλίο
Εάν δεν καταναλώνετε αρκετά καλά λιπαρά, σαν το σολομό, τότε ο οργανισμός σας δεν θα είναι σε θέση να διασπάσει αυτές τις βιταμίνες, οι οποίες, σύμφωνα με την κλινική Cleveland, είναι σημαντικές για διάφορες λειτουργίες του σώματός σας, όπως η όραση, η υγεία των οστών, το ανοσοποιητικό σύστημα και η πήξη του αίματος.
Πώς να φτιάξετε σολομό με σπαράγγια
Θα χρειαστείτε 4 φιλέτα σολομού, 1 μπουκέτο σπαράγγια, 2 και 1/2 κουταλάκια ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 λεμόνι σε λεπτές φέτες, λίγο άνηθο ή ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Αρχικά, κόβετε τέσσερα φύλλα αλουμινόχαρτο για να τοποθετήσετε το σολομό με τα σπαράγγια. Διαχωρίστε τα σπαράγγια σε 4 ίσα μέρη και στρώστε τα στο κέντρο του κάθε φύλλου.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το λάδι μαζί με το σκόρδο. Ψεκάστε λίγο λάδι πάνω από τα σπαράγγια και στη συνέχεια, ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
Έπειτα, ξεπλύνετε τον σολομό, στραγγίστε για να φύγουν τα πολλά υγρά και αλατοπιπερώστε. Απλώστε τα φιλέτα του σολομού, πάνω από τα σπαράγγια.
Τέλος, γαρνίρετε το κάθε φιλέτο στην κορυφή με άνηθο και 2 φέτες λεμονιού. Τυλίξτε τις πλευρές του αλουμινόχαρτου προς τα μέσα και κλείστε το. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαγειρευτεί ο σολομός, περίπου 20 – 30 λεπτά.
2. Ντομάτα και αβοκάντο
Τα καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, μπορούν να σας βοηθήσουν, επίσης, να απορροφήσετε τα καροτενοειδή.
Τα καροτενοειδή είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προάγουν την υγεία των ματιών και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.
Οι κοινές μορφές περιλαμβάνουν το λυκοπένιο, το β-καροτένιο και τη λουτεΐνη, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες και το σπανάκι.
Οτιδήποτε είναι πορτοκαλί, κόκκινο ή κίτρινο περιέχει κάποιο καροτενοειδές.
3. Αυγά και γιαούρτι
Η βιταμίνη D ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα προάγοντας την απορρόφησή του από την τροφή στο έντερο και την επαναρρόφησή του στα νεφρά.
Αυτό επιτρέπει τη φυσιολογική πρόσληψη του ασβεστίου στα οστά, αναγκαία για την ανάπτυξη και την ανάπλασή τους.
Ένας εύκολος τρόπος να συνδυάσετε τη βιταμίνη D με ασβέστιο είναι να φάτε αυγά με γιαούρτι ή εμπλουτισμένα δημητριακά με γάλα.
4. Πορτοκάλι και ξηροί καρποί
Ο σίδηρος είναι άκρως σημαντικός για τον οργανισμό, καθώς εκτελεί πολλές, ζωτικής σημασίας, διεργασίες.
H βιταμίνη C ενισχύει τη διαδικασία απορρόφησης του σιδήρου και υποστηρίζει την αξιοποίησή του από τον οργανισμό.
Ο πιο γρήγορος τρόπος να λάβετε σίδηρο και βιταμίνη C από τη διατροφή σας είναι να τα πορτοκάλια και οι ξηροί καρποί. Μπορείτε να δοκιμάσετε να συνδυάσετε και πιπεριές με σπανάκι.