Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αμέτρητες θεωρίες, συχνά αντικρουόμενες, επί παντός επιστητού: π.χ. για τον θηλασμό, για το ποτέ μια μαμά είναι καλό να επιστρέψει στη δουλειά, για τις «σωστές» συμπεριφορές των παιδιών κ.ο.κ.
Και μέσα σε αυτές τις συζητήσεις, συναντάμε συχνά τον ανταγωνισμό των μαμάδων, οι οποίες μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να επικρίνουν άλλες μαμάδες και να τις μειώσουν για να κερδίσουν την αναγνώριση και την επιβεβαίωση – ένα φαινόμενο που οι ειδικοί ονομάζουν mom shaming.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: «Γιατί μαμά»; Έτσι θα λύσετε τις πιο κοινές τους απορίες
Τι είναι το mom shaming
Το mom shaming – ένας όρος που περιγράφει την κριτική ή την επίθεση στις μαμάδες για τις ατομικές τους επιλογές – είναι ένα ατυχές μέρος της ανατροφής των παιδιών, ειδικά στη σημερινή κουλτούρα που βασίζεται στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μπορεί να κυμαίνεται από παθητικά ή επιθετικά σχόλια έως πλήρη εκφοβισμό και μπορεί να κάνει τις μαμάδες να νιώθουν από άβολα έως τραυματικά.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εσείς είναι ότι ο mom shaming τροφοδοτείται από ανασφάλειες και αμφιβολίες που έχουν για τον εαυτό τους αυτοί που ασκούν κριτική και όχι – όπως πιθανώς να νομίζατε – για την δική σας αξία ως μαμά.
Γιατί σας νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλες μαμάδες για εσάς
Μπορεί να σας επηρεάζει τόσο η γνώμη των άλλων μαμάδων επειδή…
- Έχετε αγωνία μήπως οι άλλες μαμάδες κάνουν περισσότερα πράγματα για τα παιδιά τους.
- Δυσκολεύεστε να βάλετε όρια στις σχέσεις σας.
- Έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν εμπιστεύεστε τις επιλογές σας.
- Όταν κρίνουν ή σχολιάζουν το παιδί σας, νιώθετε ότι δέχεστε επίθεση για το μητρικό σας ρόλο.
- Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα δύσκολα συναισθήματα (θυμό, φόβο, θλίψη) μπροστά σε άλλους και αυτό σε κάνει να αισθάνεσθε έντονο άγχος.
- Έχετε κοινωνικό άγχος.
Τι είναι το κοινωνικό άγχος
Το κοινωνικό άγχος μπορεί να περιγραφεί ως ο έντονος φόβος ότι κάποιος σας επικρίνει διαρκώς κατά την διάρκεια κοινωνικών περιστάσεων.
Κλασικό παράδειγμα ενός ανθρώπου με κοινωνικό άγχος είναι να ακυρώνει εξόδους, ακόμα και με αγαπημένα πρόσωπα, την τελευταία στιγμή.
Αν συμβεί μία φορά, προφανώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά αν μετατραπεί σε «έξοδο διαφυγής» από τις κοινωνικές επαφές, τότε αποτελεί ένα από τα κόκκινα σημαιάκια.
Αν παρατηρήσετε ότι μειώνετε τις κοινωνικές σας επαφές και κλείνεστε περισσότερο στον εαυτό σας λόγω της πίεσης που νιώθετε σε κοινωνικά περιβάλλοντα, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε.
Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις του κοινωνικού άγχους είναι οι εξής:
- Αναπαράγετε ξανά και ξανά στο μυαλό σας παρελθοντικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
- Υποθέτετε συνεχώς ότι οι άνθρωποι δεν σας συμπαθούν.
- Αναλογίζεστε συχνά τι θα πείτε.
- Για να διατηρήσετε τον έλεγχο της εικόνας σας, κρύβετε τον αυθεντικό εαυτό σας.
- Ξαγρυπνάτε τη νύχτα και αναρωτιέστε πώς να χειριστείτε μια κοινωνική αλληλεπίδραση.
- Νιώθετε ένταση σε όλο σας το σώμα, ενώ θα έπρεπε να είστε χαλαροί.
- Βιώνετε ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, έλλειψη συγκέντρωσης, ζαλάδα ή στομαχόπονο κατά τη διάρκεια κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.