Υλικά

  • 1 κρεμμύδι σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 στήθη κοτόπουλου σε κομμάτια ή 10 μπούτια φιλέτο
  • 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. κριθαράκι

Για το σερβίρισμα

  • Ελαιόλαδο
  • Μαύρο πιπέρι
  • Τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά μαζί με το ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
  • Αλείφουμε καλά με ένα πινέλο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στην κάτω σχάρα.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, το νερό και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να έρθει σε βρασμό.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Οταν κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι. Αφήνουμε για 1 λεπτό και σουρώνουμε. Ξεπλένουμε με νερό βρύσης μέσα στο σουρωτήρι.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Το κοτόπουλο θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 75°C  για να είναι σωστά ψημένο. Βάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Προσθέτουμε το ζεματισμένο κριθαράκι στο ταψί. Ανακατεύουμε και βάζουμε ξανά στον φούρνο.
  • Ψήνουμε, ανακατεύοντας μία φορά ενδιάμεσα, για περίπου 15-20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο.

*Προσθέτουμε στο πιάτο φρέσκο ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι και τριμμένο κεφαλοτύρι.