Υλικά
- 1 κρεμμύδι σε κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 5 στήθη κοτόπουλου σε κομμάτια ή 10 μπούτια φιλέτο
- 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
- 1 λίτρο ζεστό νερό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. κριθαράκι
Για το σερβίρισμα
- Ελαιόλαδο
- Μαύρο πιπέρι
- Τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά μαζί με το ελαιόλαδο.
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
- Αλείφουμε καλά με ένα πινέλο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στην κάτω σχάρα.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, το νερό και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να έρθει σε βρασμό.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Οταν κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι. Αφήνουμε για 1 λεπτό και σουρώνουμε. Ξεπλένουμε με νερό βρύσης μέσα στο σουρωτήρι.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
- Το κοτόπουλο θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 75°C για να είναι σωστά ψημένο. Βάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Προσθέτουμε το ζεματισμένο κριθαράκι στο ταψί. Ανακατεύουμε και βάζουμε ξανά στον φούρνο.
- Ψήνουμε, ανακατεύοντας μία φορά ενδιάμεσα, για περίπου 15-20 λεπτά.
- Σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο.
*Προσθέτουμε στο πιάτο φρέσκο ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι και τριμμένο κεφαλοτύρι.