Στα παιδιά, η σωματική άσκηση βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και στην καταπολέμηση του στρες.
Επίσης, όταν εντάσσετε τη γυμναστική στη ζωή του παιδιού σας, το βοηθάτε να υιοθετήσει μια καλή συνήθεια που θα το ακολουθεί στη μετέπειτα ζωή του.
Tώρα. ερευνητές από τη Σουηδία βρήκαν άλλον έναν λόγο υγείας για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να γυμνάζονται και ιδίως τα αγόρια…
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι άνδρες που γυμνάζονταν όταν ήταν νέοι είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης κατά τα νεανικά τους χρόνια.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του προστάτη, όπως αναφέρει το American Cancer Society, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα είναι 65 ετών και άνω.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Γκέτεμποργκ ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από ένα εκατομμύριο άνδρες που υποβλήθηκαν σε μια σειρά δοκιμασιών κατά την κατάταξή τους στο στρατό μεταξύ των ηλικιών 16 και 25 ετών και παρατήρησε ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και του οισοφάγου (40%), του στομάχου (κατά 21%), των νεφρών (20%), της κεφαλής και του λαιμού (19%), του εντέρου (18%), του παγκρέατος (12%) και του ορθού (5%).
Καρκίνος VS άσκησης
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research δείχνει ότι η αερόβια άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ή επανεμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου, του νεφρού και του στομάχου).
Εξετάζοντας δεδομένα υγείας από 2.734 άτομα σε μια περίοδο 20 ετών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τακτικές αερόβιες προπονήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο, είχαν 72% λιγότερους μεταστατικούς καρκίνους συγκριτικά με εκείνους με καθιστική ζωή.
Έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Aging, προτείνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικών καρκίνων μπορεί να μειωθεί έως και κατά 61%, συνδυάζοντας την σωματική άσκηση με μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.