Υλικά
- 250gr κόκκινες φακές
- 1/3 -1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 2-4 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με το μέγεθός τους)
- 1-2 κουταλιές πελτέ ντομάτας ή 200gr ντομάτα από κονσέρβα ή σπιτική σάλτσα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλάκι λεμόνι
- Αλάτι
- 1 μέτριο καρότο
- Πιπέρι και στο σερβίρισμα ένα κουταλάκι ξύδι σε κάθε πιάτο
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις φακές στο νερό για 15 περίπου λεπτά και τις στραγγίζουμε. Παράλληλα σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο και όταν μαραθεί, προσθέτουμε τις φακές στραγγισμένες.
- Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, κατά προτίμηση με ξύλινη κουτάλα, να «λαδωθούν» όλες και προσθέτουμε 5 κούπες νερό (1250ml) και το σκόρδο.
- Όσο περιμένουμε να αρχίσει ο βρασμός καθαρίζουμε το καρότο και το προσθέτουμε κομμένο σε πολύ λεπτά φετάκια.
- Συνεχίζουμε με τον πελτέ διαλυμένο σε ½ κούπα νερό ή την ντομάτα και τα φύλλα της δάφνης και το λεμόνι.
- Αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.
- Όταν χυλώσουν όπως πρέπει, αλατίζουμε, αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις ακόμη και αποσύρουμε από το μάτι.