Το παιδί θέλει να τρώει μόνο μακαρόνια, κοτομπουκιές και πατάτες; Κάντε το να δει τα φαγητά που απορρίπτει με άλλο μάτι…
Για το παιδί που αρνείται να έχει ποικιλία στο πιάτο του
- Προσπαθήστε να τρώτε μαζί με το παιδί σας και δώστε του το καλό παράδειγμα τρώγοντας εσείς τις τροφές που φοβάται.
- Δώστε του στην αρχή μια μικρή ποσότητα από αυτό που αρνείται να φάει και προσφέρετε περισσότερο αφού το φάει. Είναι καλύτερο το νέο τρόφιμο, όπως η σαλάτα για παράδειγμα, να παρουσιάζεται σαν συνοδευτικό και όχι σαν κυρίως πιάτο. γεύμα. Ακόμα κι αν δείχνει άρνηση στην αρχή, κάποια στιγμή θα το δοκιμάσει.
- Κάντε το γεύμα διασκέδαση. Χρησιμοποιήστε σερβίτσια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια, παροτρύνετε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού και ενθαρρύνετέ το να φάει μόνο του.
- Εξασφαλίστε του ένα ήσυχο και αρμονικό περιβάλλον, χωρίς ανοιχτή τηλεόραση ή φωνές.
- Προσπαθήστε να μη δείχνετε αγχωμένοι ή ενοχλημένοι και μην αναστατώνεστε αν το παιδί αρνηθεί κάποιο φαγητό. Απομακρύνετε το πιάτο χωρίς σχόλια και μην του προσφέρετε κάτι άλλο.
- Αποφύγετε να του προσφέρετε σνακ, όπως μπισκότα και σοκολάτες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα έχει μειωμένη όρεξη την ώρα του φαγητού. Προτιμήστε υγιεινά και ελαφριά σνακ όπως ένα φρούτο, λίγο γιαούρτι ή ένα τοστάκι.
- Δώστε του χρόνο, αλλά όχι απεριόριστο. Αν το παιδί σας αργεί πολύ να φάει, βάλτε ένα πλαφόν έως 30 λεπτά για το γεύμα.
- Αφήστε το να παίξει με το φαγητό, αλλά μην του επιτρέπετε να τρέχει ή να παίζει με παιχνίδια την ώρα του φαγητού.
- Μην απειλήσετε και μην επιβάλετε στο παιδί να φάει κάτι. Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως τιμωρία ή ανταμοιβή.
- Αποφύγετε να αναφέρετε τι υπάρχει μέσα σε κάθε φαγητό. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να τρίψετε κολοκυθάκι, μελιτζάνα, ντομάτα και πιπεριές μέσα σε φαγητά όπως οι σούπες, τα βραστά, οι σάλτσες για τα μακαρόνια, οι σπιτικές πίτες. Αν τελικά του αρέσει η γεύση, τότε του εκμυστηρεύεστε και τα «κρυφά» συστατικά.
- Προσφέρετε τα νέα φαγητά στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί σας πεινάει πραγματικά.
- Προσφέρετε τα φαγητά σε μορφή που είναι ελκυστική στα παιδιά, όπως finger foods, σε σχήμα ζώου, με χρωματιστά φρούτα και λαχανικά για γαρνιτούρα.
- Σερβίρετε μαζί με το νέο φαγητό και κάποιο αγαπημένο του.
- Αφήστε τα ζεστά φαγητά να κρυώσουν, και τα κρύα φαγητά να ζεσταθούν. Στα παιδιά συχνά δεν αρέσουν οι ακραίες θερμοκρασίες.
- Σερβίρετε το ίδιο φαγητό παρασκευασμένο με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, τη μία μέρα σερβίρετε κολοκύθια σε μπαστουνάκια, και την άλλη σε ροδέλες.
Κι άλλες πρακτικές ιδέες
Tο ψάρι είναι συχνά πρώτο στη λίστα με τις ανεπιθύμητες τροφές των παιδιών. Καθαρίστε το καλά και φτιάξτε κροκέτες ή κάποια σούπα που να έχει μέσα μικρά κομματάκια ξεψαχνισμένου ψαριού μαζί με πολλά λαχανικά. Mία άλλη λύση είναι να φτιάξετε σάντουιτς για το παιδί με τόνο, γλώσσα ή μπακαλιάρο και σπιτική μαγιονέζα.
Προχωρώντας στα όσπρια, τι θα λέγατε να τα μετατρέψετε σε ένα νόστιμο πουρέ; Ομοίως, μπορείτε να φτιάξετε κεφτέδες με φασόλια, ρεβιθοκεφτέδες κλπ. Θυμηθείτε πως οι φακές δεν γίνονται μόνο σούπα, μπορούν να γίνουν σαλάτα με καλαμπόκι. Oι γίγαντες επίσης μπορούν να μπουν σε σάντουιτς με τυρί.
Ως προς τα φρέσκα φρούτα, καταναλώνονται πιο εύκολα από τα παιδιά με τη μορφή χυμών. Mια πολύχρωμη επίσης φρουτοσαλάτα μπορεί να είναι πολύ ελκυστική. Τέλος, τα λαχανικά είτε ωμά είτε μαγειρεμένα είναι γνωστό πόσο ωφελούν τα παιδιά χάρη στις βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και τις φυτικές ίνες που περιέχουν.
Aν το παιδί όμως αρνείται να τα καταναλώσει στη φυσική τους μορφή, δοκιμάστε να του τα προσφέρετε σε σπιτικές πίτες (σπανακόπιτες, χορτόπιτες κλπ.), καθώς επίσης και σε σπιτικές πίτσες.