Υλικά

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 αυγό
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελληνικό ρύζι γλασέ
  • 2 -3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • Χυμός από 2 λεμόνια

 

Εκτέλεση

  • Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το αυγό, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.
  • Προσθέτετε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
  • Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ζωμό λαχανικών και το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο να πάρει βράση.
  • Πλάθετε τα γιουβαρλάκια σε στρογγυλά μπαλάκια και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα.
  • Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνω το φαγητό να βράσει για 35 λεπτά.
  • Βάζετε τα αυγά και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και χτυπάτε καλά με το σύρμα.
  • Με την κουτάλα της σούπας παίρνετε λίγο λίγο υγρό από την κατσαρόλα και το προσθέτετε σε αργή, σταθερή ροή στο μπολ με τα αυγά χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα.
  • Αφού ρίξετε 2-3 κουτάλες ζωμού στο μπολ με τα αυγά, ρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια.
  • Ανακινείτε (δεν ανακατεύετε) την κατσαρόλα για να ενωθεί το μείγμα των αυγών και επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  • Αφήνετε να βράσουν για 1-2 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.

*Σερβίρετε τα γιουβαρλάκια πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.