Υλικά
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 αυγό
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελληνικό ρύζι γλασέ
- 2 -3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- Χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το αυγό, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.
- Προσθέτετε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
- Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ζωμό λαχανικών και το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο να πάρει βράση.
- Πλάθετε τα γιουβαρλάκια σε στρογγυλά μπαλάκια και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα.
- Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνω το φαγητό να βράσει για 35 λεπτά.
- Βάζετε τα αυγά και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και χτυπάτε καλά με το σύρμα.
- Με την κουτάλα της σούπας παίρνετε λίγο λίγο υγρό από την κατσαρόλα και το προσθέτετε σε αργή, σταθερή ροή στο μπολ με τα αυγά χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα.
- Αφού ρίξετε 2-3 κουτάλες ζωμού στο μπολ με τα αυγά, ρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια.
- Ανακινείτε (δεν ανακατεύετε) την κατσαρόλα για να ενωθεί το μείγμα των αυγών και επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Αφήνετε να βράσουν για 1-2 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.
*Σερβίρετε τα γιουβαρλάκια πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.