Δεν είναι δύσκολο για έναν γονιό να παρασυρθεί από τους αγχωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Οι συνεχείς δουλειές και απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής κάνουν πολλές φορές την αυτοφροντίδα πολυτέλεια. Το αποτέλεσμα; Αγχωμένοι γονείς που δεν μεριμνούν για την καλή ψυχική τους υγεία και ισορροπία.
Ποιος ο αντίκτυπος της παραμέλησης της φροντίδας του εαυτού μας στο παιδί μας;
Διαβάστε επίσης: Παιδί: 16 βασικοί κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να διδαχθεί
Πώς επηρεάζει η ψυχική μας υγεία τα παιδιά
Ένας αγχωμένος γονέας είναι πιο πιθανό να επιλέξει μη βοηθητικές μεθόδους ανατροφής όταν το παιδί του επιδεικνύει άσχημη συμπεριφορά. Συμπεριφορές που περιλαμβάνουν νεύρα και φωνές τρομάζουν τα παιδιά και ενισχύουν την κακή τους συμπεριφορά.
Οι γονείς με υψηλό άγχος είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν συζυγικές συγκρούσεις. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για το ζευγάρι. Η διαμάχη των γονέων συνδέεται στενά με συναισθηματικά θέματα και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.
Δεν σημαίνει βέβαια απαραίτητα ότι οι θλιμμένοι ή στρεσαρισμένοι γονείς θα έχουν αναπόφευκτα στενοχωρημένα παιδιά. Αλλά η σχέση μεταξύ γονικής δυσφορίας και ψυχικής υγείας των παιδιών είναι στενή.
Πώς λειτουργεί αυτός ο «μηχανισμός»
Ένας αγχωμένος ή στεναχωρημένος γονιός είναι πιο πιθανό όπως είπαμε να υποπέσει σε σφάλματα ανατροφής. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από υπερβολική προστασία και μη επιβολή κανόνων έως άλλες ακραίες συμπεριφορές.
Σαν αποτέλεσμα, η ανάπτυξη ασφαλών προσκολλήσεων μεταξύ γονιών και παιδιών είναι σχεδόν ανέφικτη. Οι ανασφαλείς προσκολλήσεις με τη σειρά τους, εκθέτουν τα παιδιά σε κινδύνους, όπως δυσκολία διαχείρισης «δύσκολων» συναισθημάτων, αδυναμία ανάπτυξης και διατήρησης φιλιών, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης στο σχολείο κτλ.
Είναι ψυχοφθόρο για ένα παιδί να αλληλεπιδρά με έναν γονέα που δεν είναι εκεί συναισθηματικά και διανοητικά. Εάν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα, προκαλεί φόβο και μια μόνιμη αρνητική αίσθηση του εαυτού.
Πώς θα καταφέρουμε να φροντίσουμε επαρκώς εμάς
Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ευημερίας μας είναι να αναγνωρίσουμε τη σημασία τη σημασία της για εμάς ως άτομα, ως συνεργάτες και ως γονείς.
Οι στρατηγικές για την ενίσχυση της γονικής ευημερίας δεν είναι επιστήμη, αλλά απαιτούν εξάσκηση.
Αξίζει να εντοπίσετε τις βασικές πηγές του άγχους σας κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.
Ποιες ρουτίνες μπορούν να τροποποιηθούν και ποιες ευθύνες του νοικοκυριού και της οικογένειας μπορούν να μοιραστούν διαφορετικά για να μειωθεί αυτό το άγχος;
Επιπλέον, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους διαχείρισης του στρες πριν επιστρέψετε στο σπίτι από τη δουλειά ή να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να απαλλαγείτε από το άγχος πριν ασχοληθείτε με τα μέλη της οικογένειάς σας.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε:
- Μια σύντομη στάση στο γυμναστήριο
- Μια μικρή βόλτα με τα πόδια
- Ένα χαλαρωτικό ντους
Επιπλέον, θυμηθείτε πως ο οικογενειακός χρόνος είναι το «κλειδί». Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να μοιραστείτε συναισθήματα και ανησυχίες αλλά και να διασκεδάσετε με τους οικείους σας.
Τέλος, οι πρακτικές ενσυνειδητότητας όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να έχουν αποτελέσματα στη μείωση του στρες και να σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε με ηρεμία στις προκλήσεις της καθημερινότητας καθώς και στην κακή συμπεριφορά των παιδιών.
Μπορεί όλα αυτά στην πράξη να σας φαίνονται βουνό ωστόσο αξίζει τον κόπο να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία αν νιώθετε πως η καθημερινότητα σας παρασύρει στους έντονους ρυθμούς της και εντείνει αρνητικά συναισθήματα.
Με εξάσκηση και υπομονή, θα καταφέρετε σταδιακά να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Βεβαίως, μην περιμένετε να πηγαίνουν όλα τέλεια κάθε μέρα. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και αλλοίμονο αν δεν τα κάναμε.
Η ουσία είναι να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε σε μια προσπάθεια αυτοβελτίωσης για την επίτευξη της ευημερίας του κάθε μέλους της οικογένειας ξεχωριστά και της συλλογικής ισορροπίας του σπιτιού μας.