Υλικά
- 500 ml ελαιόλαδο
- 150 γρ. ζάχαρη
- Χυμός 2 πορτοκαλιών
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 120 ml κονιάκ
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. καρύδια τριμμένα
- 700 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Βράστε για περίπου 7 λεπτά. Μόλις περάσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα σας να κρυώσει.
- Στη συνέχεια βάλτε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια, προσέξτε μην το ζυμώσετε πολύ γιατί τα μελομακάρονα θα σφίξουν.
- Κόψτε κομμάτια από την ζύμη και πλάστε τα μελομακάρονά σας. Έπειτα βάλτε τα σε ταψί, αφού τοποθετήσετε λαδόκολλα.
- Χαράξτε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι. Και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά.
- Όσο είναι ακόμα ζεστά περάστε τα, ανά δόσεις για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι και από τις δύο πλευρές και έπειτα ακουμπήστε τα σε μια πιατέλα.
- Περιχύστε τα με λίγο μέλι και με τα τριμμένα καρύδια.