Υλικά

  • 140 γρ. βούτυρο,  σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 και ½ φλ. ζάχαρη (300 γρ.)
  • 2 αβγά
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 και ½ φλ. γάλα (160 γρ.)

Για τη γέμιση

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. αλεσμένο καρύδι

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ή στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση από ένα ταψί ή φόρμα για κέικ.
  2. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Θα ψήσουμε το κέικ στη μεσαία σκάρα του φούρνου.
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε με κουταλι. Τα κρατάμε στην άκρη.
  4. Χτυπάμε μαζί σε μπολ με μιξερ χειρος το βουτυρο με τη ζαχαρη και τα αυγα για 2′ μέχρι να κρεμώσουν και να λιώσει καλά η ζαχαρη.
  5. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και εναλλάξ το γάλα με το κοσκινισμένο αλεύρι. Με σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά.
  6. Αδειάζουμε το μισό μείγμα στο έτοιμο σκεύος.
  7. Πασπαλίζουμε με τη γέμιση και αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα.
  8. Με λάμα από ένα μαχαίρι μπερδεύουμε τα δυο μίγματα, κάνοντας διαδρομές και μπλέκοντάς τα.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′ μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα από ένα μαχαίρι από το κέντρο του.

Μόλις το βγάλουμε, καυτό όπως είναι, αν θέλουμε περιχύνουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.