Υλικά
- 140 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 και ½ φλ. ζάχαρη (300 γρ.)
- 2 αβγά
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 και ½ φλ. γάλα (160 γρ.)
Για τη γέμιση
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. κανέλα
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 3 κ.σ. αλεσμένο καρύδι
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ή στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση από ένα ταψί ή φόρμα για κέικ.
- Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Θα ψήσουμε το κέικ στη μεσαία σκάρα του φούρνου.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε με κουταλι. Τα κρατάμε στην άκρη.
- Χτυπάμε μαζί σε μπολ με μιξερ χειρος το βουτυρο με τη ζαχαρη και τα αυγα για 2′ μέχρι να κρεμώσουν και να λιώσει καλά η ζαχαρη.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και εναλλάξ το γάλα με το κοσκινισμένο αλεύρι. Με σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά.
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα στο έτοιμο σκεύος.
- Πασπαλίζουμε με τη γέμιση και αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα.
- Με λάμα από ένα μαχαίρι μπερδεύουμε τα δυο μίγματα, κάνοντας διαδρομές και μπλέκοντάς τα.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′ μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα από ένα μαχαίρι από το κέντρο του.
Μόλις το βγάλουμε, καυτό όπως είναι, αν θέλουμε περιχύνουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.