Το παιδί, ειδικά κατά την νηπιακή ηλικία, μπορεί να βιώνει πολλά μεγάλα και έντονα συναισθήματα, στα οποία προσπαθεί να «περιηγηθείν», ακόμα και αν δεν μπορεί να τα κατονομάσει.
Ως τέτοια, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να βγουν προς την επιφάνεια και να εμφανιστούν ως εκρήξεις, όπου ο θυμός κυριαρχεί.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τι κερδίζουν από τις Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες;
Πώς θα διαχειριστεί τον θυμό το παιδί;
Μέχρι περίπου την ηλικία των δύο ετών, τα συναισθήματα των παιδιών είναι άμεσα συνδεδεμένα και αντιδρούν έντονα στην κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν τα συναισθήματα γίνονται πιο περίπλοκα και ίσως πράγματα που δεν έχει βιώσει ποτέ στο παρελθόν.
Εξαιτίας αυτού, το παιδί θα χρειαστεί βοήθεια στον ελιγμό των πιο έντονων συναισθημάτων, όπως το άγχος, η ζήλια, ο φόβος, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η συναισθηματική του ανάπτυξη.
Παραμείνετε ψύχραιμοι
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν ξεκινά ένα θυμωμένο ξέσπασμα είναι να παραμείνουν ήρεμοι. Ακόμα και όταν τα συναισθήματα του παιδιού είναι πολλά κα έντονα, παρατηρούν όμως ότι οι γονείς τους είναι ψύχραιμοι, είναι πιθανότερο να ηρεμήσει πιο γρήγορα.
Ένα παιδί που θυμώνει πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να στραφεί στους γονείς του για να το υποστηρίξει όταν αισθάνεται εκτός ελέγχου.
Βρείτε από τι προκαλείται ο θυμός του
Βρείτε και αναγνωρίστε αυτό που προκαλεί θυμό στο παιδί. Όταν είναι προφανές ποια είναι η αιτία της έκρηξης, η αναγνώριση της πηγής της επιτρέπει στο παιδί να γνωρίζει ότι αυτό που αισθάνεται είναι φυσιολογικό.
Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή αναγνωρίζονται τα συναισθήματα δεν σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο το παιδί το εξέφρασε είναι κατάλληλος. Η αναγνώριση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν συγχωρεί τις πράξεις του παιδιού μας, επικυρώνει τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτά.
Βοηθήστε να κατονομάσει όσα νιώθει
Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά είναι να τα βοηθήσουν να βάλουν ονόματα στη μεγάλη ποικιλία των συναισθημάτων που βιώνουν. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη από νωρίς, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το λεξιλόγιό τους.
Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι να τους δώσετε τα λόγια για να εκφραστούν. Δηλώνοντας ποιο είναι το συναίσθημα που βιώνει το παιδί καθώς και γιατί είναι πιθανό να αισθανθεί αυτό το συναίσθημα, το βοηθά να μάθει το λεξιλόγιο για να είναι σε θέση να εξηγήσει πιο ήρεμα τα συναισθήματά του στο μέλλον.