Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός ζευγαριού να αποκτήσει μωρό.

Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη μελέτη στην οποία εξετάστηκαν ποικίλα είδη διατροφής, η μεσογειακή αναδείχθηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη για τις γυναίκες που βρίσκονται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Παλαιότερη μελέτη από ακαδημαϊκούς του πανεπιστημίου «Monash» στην Αυστραλία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients», είχε αποκαλύψει ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και οσπρίων ενισχύει τη γονιμότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα του σπέρματος και υποβοηθώντας την Τεχνολογία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART).

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των τροφίμων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω διατροφή μπορούν να διευκολύνουν ένα ζευγάρι να συλλάβει, δεδομένου ότι η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Οφέλη τόσο για την ανάπτυξη του εμβρύου όσο και για την έκβαση της εγκυμοσύνης

Έχουν γίνει πολλές κλινικές δοκιμές που αποκαλύπτουν τα οφέλη της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής τόσο για την ανάπτυξη του εμβρύου όσο και για την έκβαση της εγκυμοσύνης, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Πρόκειται για μια απλή προσέγγιση και μια μη παρεμβατική στρατηγική που το κάθε ζευγάρι θα μπορούσε να υιοθετήσει για να βελτιώσει τη συνολική του υγεία, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται σταθερά στις πιο υγιεινές στον κόσμο

Οι ερευνητές συμφωνούν πως η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και φυσικά το ελαιόλαδο και είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες ενώ παράλληλα φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο είναι η «λύση» για πολλά θέματα που μπορεί να μας απασχολούν.

Η μεσογειακή διατροφή εκτός των οφελών της όσον αφορά τη γονιμότητα ενός ζευγαριού, μπορεί να:

Η απόφαση να αποκτήσετε μωρό δεν πρέπει να επισκιάζεται από αγωνία

Η αναπαραγωγική μας ικανότητα δεν είναι άτρωτη στο χρόνο ούτε στις συνήθειές μας. Ο δρόμος προς τη γονεϊκότητα δεν είναι πάντα εύκολος και μπορεί να διαφέρει για τον καθένα μας.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι η μειωμένη γονιμότητα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και αφορά τόσο το ανδρικό όσο και γυναικείο φύλο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πρόοδος της επιστήμης είναι μεγάλη και έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει, διορθώσει ή παρακάμψει πολλούς από τους παράγοντες που προκαλούν υπογονιμότητα και βέβαια παράλληλα να μας προσφέρει τη δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Με την καθοδήγηση των ειδικών, με τον περιορισμό του άγχους και την υιοθέτηση ενός συνολικά πιο υγιεινού τρόπου ζωής, η διαδικασία απόκτησης παιδιού είναι λιγότερο πιθανό να επισκιάζεται από φόβο και αγωνία και περισσότερο πιθανό να χαρακτηρίζεται από χαρά και ελπίδα.