Αναρωτηθείτε: Πώς θέλετε να μοιάζει η νέα σας ζωή; Φυσικά, Δεν μπορείτε να προβλέψετε εκ των προτέρων την ιδιοσυγκρασία του μωρού, ούτε πώς ακριβώς εσείς και ο σύντροφός σας θα ανταποκριθείτε στο άγχος της γονεϊκότητας.
Αλλά μπορείτε να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να προετοιμαστείτε. Ξεκινήστε αυτές τις συζητήσεις από τώρα. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις πρώτες εβδομάδες και μήνες με το μωρό σας λίγο ή πολύ πιο εύκολες.
Διαβάστε επίσης: 5+1 διαφωνίες που μπορεί να έχετε για το όνομα του μωρού
Πάρτε το χρόνο σας με αυτά (εκτός βέβαια αν πρόκειται να τα κάνετε σε δύο εβδομάδες). Αφήσετε την πόρτα ανοιχτή για μελλοντικές συζητήσεις καθώς θα προκύπτουν διάφορες αναπόφευκτές προκλήσεις.
Κάντε ένα βήμα τη φορά, μια συζήτηση τη φορά.
1. Ο κατάλληλος παιδίατρος
Η εύρεση παιδίατρου δεν φαίνεται τόσο μεγάλη υπόθεση. Αν δεν έχετε μειωμένες επιλογές ή περιορισμένες μετακινήσεις, σκεφτείτε λίγο περισσότερο αυτή την απόφαση. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του παιδιού σας θα κάνετε τακτικές επισκέψεις. Θα πρέπει επίσης να νιώθετε άνετα να απαντάτε σε όλα τα είδη των ερωτήσεων που θα σας κάνει.
Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να αλλάξετε παιδίατρο αν δεν ταιριάζει στις ανάγκες του παιδιού σας ή τις δικές σας. Αλλά το να το κάνετε σωστά με την πρώτη προσπάθεια μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και ενέργεια.
2. Σχέδιο τοκετού
Ο πρώτος σας τοκετός και η πρώτη σας γέννα είναι κάπως μεγάλη υπόθεση. Το πώς θα εξελιχθεί μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία. Μιλήστε με ειλικρίνεια με τον σύντροφό σας για τις προσδοκίες σας σχετικά με τον τοκετό και τι πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε για την καλύτερη δυνατή ανάρρωση.
3. Γονική φιλοσοφία
Όταν είστε έγκυος, δεν φαντάζεστε πόσο πολύ η φιλοσοφία/το στυλ ανατροφής του μωρού θα επηρεάσει τη δική σας ζωή. Ερευνήστε και να συζητήστε αυτά τα πράγματα με τον σύντροφό σας πριν γεννηθεί το μωρό. Γιατί από τώρα; Μετά θα έχετε και οι δύο έλλειψη ύπνου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημους καβγάδες που θα μπορούσαν να είναι φιλικές συζητήσεις.
4. Σπίτι ή δουλειά;
Θα πρέπει να συζητήσετε αν θα επιστρέψετε ή όχι στην εργασία σας μετά το τέλος της άδειας μητρότητας. Θα θελήσετε να εξετάσετε τις προβλεπόμενες δαπάνες σας και να τις σταθμίσετε έναντι των αποταμιεύσεών σας, μαζί με όλες τις πηγές εισοδήματος. Αξίζει να ζυγίσετε όλες τις επιλογές.
5. Οικιακά καθήκοντα
Εκτός από τα χρήματα, ένα από τα πράγματα για τα οποία οι νέοι γονείς τσακώνονται περισσότερο είναι ο καταμερισμός των εργασιών. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε καθώς το συζητάτε αυτό είναι ότι κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό.
Επειδή ένα ζευγάρι που γνωρίζετε μοιράζει τις δουλειές του σπιτιού με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε κι εσείς. Και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάντα για το αν όλα είναι «ίσα».
6. Καθαριότητα και προστασία του μωρού στο σπίτι
Μέρος του σχεδιασμού για τον ερχομό του μωρού είναι να βεβαιωθείτε ότι το μωρό θα έχει έναν καθαρό, ασφαλή χώρο για να επιστρέψει στο σπίτι. Ένας βαθύς καθαρισμός πριν από την άφιξη του μωρού μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος.
Όσον αφορά το babyproofing, μπορεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι το μωρό σας να αρχίσει να κινείται ανεξάρτητα. Ωστόσο, βοηθάει να έχετε ένα σχέδιο δράσης σχετικά με το ποιες περιοχές χρειάζονται προστατευτικά.
Άλλωστε, όσο πιο φιλικό προς το μωρό μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχετε και τόσο λιγότερο εξαντλητικό θα είναι όταν αρχίσει να μπουσουλάει και να περπατάει.
7. Θηλασμός ή φόρμουλα;
Εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, θα χρειαστείτε χρόνο για να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη βρεφική φόρμουλα, λάβετε υπόψη πόσα μπιμπερό θα χρειάζεται το μωρό ή το ζήτημα της αποστείρωσης. Τι γίνεται αν ο θηλασμός δεν αποδώσει; Είναι ο σύντροφός σας πρόθυμος ή σε θέση να αναλάβει νυχτερινές βάρδιες;
8. Ύπνος
Συζητήστε με τον σύντροφό σας που θα κοιμάται το μωρό και θα χειρίζεστε τις μεταμεσονύκτιες βάρδιες. Ειδικά αν και οι δύο εργάζεστε με πλήρες ωράριο, προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο για να κοιμάστε όλοι όσο το δυνατόν περισσότερο.
9. Όρια
Όλο και περισσότεροι γονείς εργάζονται σκληρά για να καθιερώσουν υγιή όρια με την ευρύτερη οικογένεια. Κάποια μέλη μπορεί να μην έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το πόσο συχνά θα βλέπουν το μωρό. Τα όρια πρέπει να είναι αμφίδρομα. Συζητήστε τυχόν ανησυχίες πρώτα με τον σύντροφό σας και μετά με την οικογένεια για να αναπτύξετε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης.