Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς που προκαλούν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Και, ασφαλώς, υπάρχει λόγος που χαρακτηρίζεται «κοινό». Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ συνηθισμένο να περάσει μια γυναίκα τουλάχιστον ένα κρυολόγημα, ιδιαίτερα εάν διανύει την κύηση κατά τους χειμερινούς μήνες ή εάν τα άτομα του στενού της περιβάλλοντος έχουν κρυολογήσει. Μάλιστα, οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη είναι πιο ευάλωτες στους συγκεκριμένους ιούς, καθώς η εγκυμοσύνη συμβάλλει στην πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους απλούς, φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης.
Διαβάστε επίσης: Γλυκοπατάτες: Κάνουν την εγκυμοσύνη πιο «γλυκιά»
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος
Τα συμπτώματα είναι αυτά που γνωρίζετε ήδη, από τις πολλές φορές που σίγουρα έχετε κολλήσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως βήχας και πονόλαιμος, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει και χαμηλός πυρετός. Αυτό που μπορεί να σας κάνει να μπερδευτείτε λίγο αυτήν την περίοδο είναι ότι κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι και τυπικές «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης, όπως π.χ. το συνάχι ή το αίσθημα κόπωσης.
Μπορεί να επηρεαστεί το μωρό;
Εσείς μπορεί να νιώθετε ταλαιπωρημένη, όμως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για το μωρό σας. Εκείνο είναι μια χαρά, προστατευμένο και χαρούμενο μέσα στην κοιλίτσα σας…
Καλό βέβαια είναι, ειδικά εάν διανύετε το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας και κρυολογήσετε, να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας.
Φυσικές λύσεις για να νιώσετε καλύτερα
- Τοποθετήστε έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας καθώς η υγρασία που προσφέρει μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή σας.
- Φτιάξτε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι και εισπνεύστε τους ατμούς.
- Κοιμηθείτε με πολλά μαξιλάρια. Έτσι, το κεφάλι σας θα είναι ελαφρώς ανασηκωμένο όταν θα κοιμάστε και οι αναπνευστικές δίοδοι στη μύτη θα διατηρούνται ανοιχτές, κάνοντας την αναπνοή πιο εύκολη υπόθεση. Αν το συνάχι σας είναι τόσο άσχημο που δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα, αναπληρώστε τις χαμένες ώρες παίρνοντας και έναν μεσημεριανό υπνάκο σε μια πολυθρόνα.
- Πιείτε ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι. Εάν θέλετε να κάνετε το ρόφημά σας πιο απολαυστικό, προσθέστε δύο-τρεις λεπτοκομμένες φλούδες τζίντζερ, το οποίο είναι ιδανικό και για να αντιμετωπίσετε τις πρωινές ναυτίες.
- Καταναλώστε μια κοτόσουπα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του νόστιμου φαγητού έχουν επιβεβαιωθεί όχι μόνο από την εμπειρία γενιών και γενιών, αλλά και από ιατρικές έρευνες.
- Πιείτε ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. H βιταμίνη C θεωρείται φυσικό αντιισταμινικό, καθώς βοηθά να καθαρίσουν οι αναπνευστικές οδοί από βλεννώδεις εκκρίσεις. Για να εξασφαλίσετε όση χρειάζεται ο οργανισμός σας, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με εσπεριδοειδή, λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα (π.χ. σπανάκι), κόκκινη πιπεριά, μπρόκολο, μαϊντανό, ακτινίδιο κλπ.
*Οποιαδήποτε προσθήκη στη διατροφή σας θα πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.