Γιατί είναι πολύ σημαντικό το παιδί μας να μάθει να τρώει υγιεινά; Μελέτες δείχνουν ότι προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης, μπορούν να ξεκινήσουν από την πρώιμη παιδική ηλικία. Πώς θα το πείσουμε όμως να τρώει καλά τρόφιμα όπως για παράδειγμα φρούτα, λαχανικά και φρέσκο ψάρι όταν οι «πειρασμοί» γύρω του όλο και πληθαίνουν;
Αν και δεν μπορείτε πάντα να ελέγξετε τι τρώει το παιδί σας, μπορείτε να αποφύγετε τα παρακάτω κοινά διατροφικά λάθη και να θέσετε τα θεμέλια για μια συνολικά πιο υγιεινή ζωή.
Διαβάστε επίσης: Πρωινό: Σκεφτείτε έξω από το κουτί (των δημητριακών)
4 λάθη σε σχέση με τη διατροφή του παιδιού που πρέπει να αποφεύγετε
#1 Μην έχετε στην κουζίνα το… απαγορευμένο ντουλάπι
Μελέτες δείχνουν ότι οι περιορισμοί στα τρόφιμα δεν αποδίδουν.
Όταν τα γλυκά υπάρχουν για παράδειγμα στο σπίτι και τοποθετούνται κάπου «κρυφά» από τα παιδιά, γίνονται αυτόματα «απαγορευμένα», γεγονός που συνήθως τα κάνει να τα λαχταρούν περισσότερο.
Ο περιορισμός των τροφίμων και η υπερπροσπάθεια ελέγχου του τι τρώει ένα παιδί, φαίνεται πως δεν λειτουργεί. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε εξαιρετικά περιοριστικά περιβάλλοντα είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα και να λαχταρούν γλυκά και λιπαρά φαγητά.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να δίνετε στο παιδί απεριόριστη πρόσβαση σε μπισκότα και σοκολάτες. Αφήστε το πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού και γεμίστε το… απαγορευμένο ντουλάπι με υγιεινά σνακ (φέτες μήλου, τυράκια και κράκερ, μπαστουνάκια καρότου κτλ.).
Στόχος είναι να φροντίζετε για την ποιότητα του φαγητού που υπάρχει στο σπίτι και το παιδί με τη σειρά του θα προσαρμοστεί και θα ακολουθήσει το δικό σας παράδειγμα μεγαλώνοντας.
#2 Μην αποκλείετε το παιδί από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το φαγητό
Είναι ωφέλιμο να πηγαίνετε με τα παιδιά μαζί για ψώνια και να τους επιτρέπετε να επιλέγουν τα φρούτα και τα λαχανικά που θέλουν. Μπορούν επίσης να συνεισφέρουν μέχρι εκεί που μπορούν στην προετοιμασία του φαγητού.
Ερευνητές στο «Teachers College» μελέτησαν σχεδόν 600 παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την έκτη δημοτικού. Τα περισσότερα από αυτά παρακολούθησαν μαθήματα διατροφής και σε μερικά παραδόθηκαν μαθήματα μαγειρικής. Τα παιδιά που έμαθαν να μαγειρεύουν το φαγητό τους είχαν αργότερα περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν να καταναλώσουν υγιεινά τρόφιμα από το κυλικείο του σχολείου.
#3 Μην τα παρατάτε
Μελέτες αποκαλύπτουν ότι μπορεί να χρειαστούν 15 ή περισσότερες προσπάθειες ώσπου να αρέσει σε ένα παιδί ένα νέο φαγητό, επομένως μην βιάζεστε να απογοητευτείτε. Επίσης, μην το πιέζετε και μην μπείτε στη διαδικασία να προσφέρετε ανταμοιβές ώστε να φάει.
Αν το παιδί σας είναι… πρωταθλητής στην επιλεκτική διατροφή, μπορείτε να καλέσετε έναν φίλο του που τρώει τα πάντα για δείπνο. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν καλές ή αντίστοιχα κακές διατροφικές συνήθειες ακολουθώντας το παράδειγμα των φίλων τους.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;
Όταν το παιδί αφήνει τα φασόλια στο πιάτο του, απολαύστε τα μπροστά του μόνοι σας. Και μην φοβάστε να κάνετε τα φαγητά πιο νόστιμα. Αν στο παιδί αρέσει το τυρί, βάλτε τυρί στο μπρόκολο!
Γενικά, μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και να κάνετε ευφάνταστους συνδυασμούς ανάλογα με τα γούστα του παιδιού.
#4 Μην ξεχνάτε την αξία του οικογενειακού τραπεζιού
Τα γεύματα της ημέρας δεν πρέπει να είναι πηγή άγχους.
Αποφύγετε τις διατροφικές μάχες και προσπαθήστε να απολαμβάνετε όλοι μαζί γεύματα, ακόμα κι αν μιλάμε για ένα βράδυ με σπιτικά ποπ κορν και ταινία. Οι όμορφες αναμνήσεις μένουν στο μυαλό των παιδιών και δημιουργούν θετικούς συσχετισμούς με το φαγητό.
Με απλά λόγια, είναι καλό να δείτε το φαγητό με άλλο μάτι… Όχι ως μια διεκπεραιωτική ή συγκρουσιακή διαδικασία αλλά ως μια ευχάριστη πράξη που μας συνδέει σαν οικογένεια και δημιουργεί αναμνήσεις που το παιδί θα κρατήσει στην καρδιά του μια ζωή.