Οι περισσότεροι έφηβοι μάλλον θα γελούσαν ή θα αντιδρούσαν αν επιμέναμε να κλείσουν 8 ώρες ύπνου τη νύχτα. Στην πραγματικότητα, πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία τον στερούνται για ποικίλους λόγους, γεγονός που συχνά ανησυχεί τους γονείς μιας και ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γαι το πόσο υγιή θα είναι τα παιδιά όχι μόνο τώρα αλλά και μεγαλώνοντας.
Γιατί ακριβώς πρέπει να κοιμούνται αρκετά;
Διαβάστε επίσης: Παιδί: Για να τρώει υγιεινά, αποφύγετε αυτά τα 4 κοινά λάθη
Ο ύπνος «δυναμώνει» τα παιδιά σε όλα τα επίπεδα
Ο καλός ύπνος βοηθά το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνουν πιο «δυνατά». Σε μια περίοδο που ο εγκέφαλος των εφήβων αναπτύσσεται ακόμη, ο ύπνος τους βοηθά να αποδίδουν καλύτερα σωματικά, «επιδιορθώνοντας» τους μυς του και συμβάλλοντας στο να αναπτυχθούν σωστά.
Ο επαρκής ύπνος είναι επίσης ένα από τα «κλειδιά» κατά της παχυσαρκίας, η οποία συνδέεται με σοβαρά θέματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο καλός ύπνος μπορεί επομένως τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Επιπλέον, συνδέεται με την ακαδημαϊκή απόδοση, την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων καθώς και με την προσοχή.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας εδραιώνει επίσης τις αναμνήσεις.
Με άλλα λόγια, χωρίς επαρκή ύπνο, οι έφηβοι μπορεί να μην μπορούν να μάθουν νέα πράγματα και να τα «παγιώσουν» στη μνήμη τους.
Ο ύπνος συνδέεται και με την ψυχική υγεία
Ενώ οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα προβλημάτων ψυχικής υγείας, ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να τα προκαλέσει.
Αυτό σημαίνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, ακόμα και κατάθλιψη με την πάροδο του χρόνου.
Απλά σκεφτείτε πώς νιώθετε όταν στερείστε ύπνο… Ευερέθιστοι; Θυμωμένοι; Παρορμητικοί; Μπερδεμένοι;
Ο κακός ύπνος κάνει τα καλά πράγματα που συμβαίνουν να φαίνονται… λιγότερο καλά και τα κακά, ακόμα χειρότερα. Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι έφηβοι τώρα που ο εγκέφαλός τους είναι ήδη πιο ευαίσθητος σε συναισθηματικές και κοινωνικές εμπειρίες.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο των εφήβων;
- Συζητήστε με το παιδί σχετικά με τον ύπνο του, τη σπουδαιότητα αυτού και τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει.
- Διατηρήστε μια σταθερή ώρα ύπνου- αφύπνισης οικογενειακώς. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι των οποίων οι γονείς ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κοιμούνται και οι ίδιοι περισσότερο.
- Αποφύγετε την υπερφόρτωση του προγράμματος του παιδιού με υποχρεώσεις που μπορούν να του προκαλέσουν άγχος.
- Προτείνετε χαλαρωτικές δρατηριότητες που θα μπορούσε να κάνει πριν τον ύπνο.
- Φροντίστε για την αποφυγή της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξαπλώσετε οικογενειακώς στο κρεβάτι.
- Δημιουργήστε ένα σκοτεινό και ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι, απαλλαγμένο από θορύβους και φώτα.
- Διατηρήστε τη θερμοκρασία των υπνοδωματίων σε φυσιολογικά επίπεδα.