Υλικά

  • 1 ½ κ.γ. ελαιόλαδο
  • 3 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (3 φλ.)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • Ζωμό κοτόπουλου
  • 3 μεσαίες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε τα πράσα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά.
  • Προσθέστε το σκόρδο και το θυμάρι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα, μετά ρίξτε το ζωμό με νερό και αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία – όταν πάρει βράση χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, χωρίς κάλυμμα, για 10 λεπτά.
  • Αδειάστε τη σούπα μέσα από ένα σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ και πολτοποιήστε τα πράσα στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο ζωμό αν χρειαστεί.
  • Βάλτε τον πουρέ από τα πράσα πίσω στην κατσαρόλα, προσθέστε τις πατάτες και σιγοβράστε, σκεπασμένες, μέχρινα μαλακώσουν, 10 έως 15 λεπτά.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά, πολτοποιήστε καλά τις πατάτες και προσθέστε την κρέμα γάλακτος το αλάτι και το πιπέρι.
  • Επιστρέψτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεστάνετε μέχρι να σερβίρετε.