Ένα είναι το ερώτημα που ενδιαφέρει όσους έχουν ακμή – Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης κατάφεραν να τροποποιήσουν με επιτυχία το βακτήριο Cutibacterium acnes που ζει στο δέρμα, ώστε να παράγει την πρωτεΐνη NGAL (neutrophil gelatinase-associated lipocalin), ένα θεραπευτικό μόριο που ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, ένα βασικό στοιχείο στη θεραπεία της ακμής.
Διαβάστε επίσης: Δέρμα: Skincare ρουτίνα για όλο το σώμα σε 3 κινήσεις
«Αναπτύξαμε μια τοπική θεραπεία με στοχευμένη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας αυτό που ήδη διαθέτει η φύση. Κατασκευάσαμε ένα βακτήριο που ζει στο δέρμα και το κάνουμε να παράγει αυτό που χρειάζεται το δέρμα μας. Εδώ, επικεντρωθήκαμε στη θεραπεία της ακμής, αλλά αυτή η πλατφόρμα μπορεί να επεκταθεί», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biotechnology.
Βακτήρια και ακμή
Το προπιονικό βακτήριο της ακμής (προπιονοβακτηρίδιο) αποτελεί ένα γνωστό Gram-θετικό βακτήριο, το οποίο αποικεί στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και πολλαπλασιάζεται υπό αναερόβιες συνθήκες. Όταν επιτεθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί τη λοίμωξη της ακμής (acne vulgaris), με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών πυωδών βλαβών της.
Ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν περισσότερο τη δράση του προπιονοβακτηριδίου, αναφορικά με την εκδήλωση της ακμής.
Το πείραμά τους αφορούσε τη μικροσκοπική συλλογή δείγματος του προπιονοβακτηριδίου από άτομα και με υγιή και με ακνεϊκά δέρματα, με σκοπό την ανάλυση του DNA του βακτηριδίου.
Εργαστηριακά, απομονώθηκαν πάνω από 1.000 διαφορετικά στελέχη του βακτηριδίου.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Investigative Dermatology έδειξαν ότι τα στελέχη που συλλέχθηκαν από τα υγιή δέρματα είχαν διαφορετική συμπεριφορά, σε σχέση με εκείνα που συλλέχθηκαν από τα ακνεϊκά δέρματα.
Μάλιστα, 2 στελέχη του προπιονικού βακτηριδίου, ενώ είχαν σπάνια ανίχνευση στα υγιή δέρματα, παρατηρήθηκαν στο 20% των ατόμων με ακμή.
Βρέθηκε ένα 3ο στέλεχος, το οποίο, ενώ εντοπιζόταν στο δέρμα των ατόμων χωρίς ακμή, ανιχνευόταν σπάνια στο ακνεϊκό.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το 3ο στέλεχος ευθύνεται για την εξουδετέρωση των «εισβολέων» («κακά» στελέχη), καθώς δημιουργεί έναν φυσικό μηχανισμό άμυνας και «μπλοκάρει» τη μόλυνση.
Τα βακτήρια στο δέρμα μας δεν προκαλούν μόνο ακμή, προκαλούν και ρυτίδες
Οι γυναίκες με τις περισσότερες ρυτίδες στο πρόσωπο βρέθηκαν να έχουν και τους περισσότερους τύπους βακτηρίων.
Οι ερευνητές από το Κέντρο Καινοτομίας Μικροβιώματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν 13 μελέτες για την κατάσταση του δέρματος 650 γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών.
Κάθε μελέτη επικεντρωνόταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος, όπως το πόδι της χήνας, τις ρυτίδες ή την απώλεια υγρασίας ενώ πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία στα πρόσωπα των συμμετεχόντων για να μελετηθούν οι διαφορετικοί τύποι βακτηρίων.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι γυναίκες με ένα πιο ποικίλο μικροβίωμα – με άλλα λόγια, που είχαν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων – στο δέρμα του προσώπου ήταν πιο πιθανό να έχουν το πόδι της χήνας, που γενικά θεωρείται ως μία από τις βασικότερες ενδείξεις γήρανσης της επιδερμίδας.
Ωστόσο, η ύπαρξη ενός ποικιλόμορφου μικροβιώματος είχε και θετικές επιδράσεις, μιας και οι ίδιες γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν απώλεια υγρασίας στις κατώτερες στιβάδες της επιδερμίδας – γεγονός που μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο χαλαρό.