Όλοι οι γονείς μπορεί να χάσουν την ψυχραιμία τους κάποια στιγμή και να φωνάξουν. Όμως, αυτό που θα κάνετε στη συνέχεια είναι που έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση ενός ισχυρού δεσμού με το παιδί σας.
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να ακούσει ένα παιδί από τους γονείς του είναι ένα «συγγνώμη».
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι καλύτερα να μην συζητάμε μπροστά στο παιδί μας;
H παραδοχή του λάθους μας δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Αντίθετα, αποτελεί ένδειξη υπευθυνότητας.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τα παιδιά μας είμαστε τα πρώτα και πιο καθοριστικά πρότυπα.
Κι ενώ μπορεί να τους κάνουμε ολόκληρες διαλέξεις για το πόσο σημαντικό είναι να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους και να απολογούνται σχετικά, αν στην πράξη δεν ακολουθούμε εμείς οι ίδιοι όσα λέμε, δεν περνάμε το μήνυμα που θέλουμε στα παιδιά μας.
Γιατί δεν πρέπει να φωνάζετε
Οι φωνές δεν είναι πολύ αποτελεσματικές εάν στόχος του γονέα είναι να διορθώσει την κακή συμπεριφορά του παιδιού του, τονίζουν οι ψυχολόγοι.
Και αυτό γιατί πυροδοτούν μια αντίδραση στρες στον εγκέφαλό του, προκαλώντας νευρικότητα, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει την ικανότητα του παιδιού και να μαθαίνει και να αναπτύσσεται.
Μάλιστα, τα παιδιά στα οποία οι γονείς τους φωνάζουν διαρκώς είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Child Development.
Τα παιδιά που νιώθουν πιο συνδεδεμένα μαζί μας και αισθάνονται ότι τα στηρίζουμε, θα γίνουν πιο επιτυχημένα και ευτυχισμένα.
Βρείτε τη ρίζα του προβλήματος
Για κάθε γονιό, η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι διαφορετική, αφού για παράδειγμα κάποιος μπορεί να γίνει έξαλλος με την ακαταστασία, την ώρα που κάποιος άλλος δεν δίνει καμία σημασία.
Όμως οι γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφύγουν στις φωνές όταν ήδη νιώθουν αβοήθητοι, αγχωμένοι, απογοητευμένοι, εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν τις ευθύνες τους σε δουλειά και οικογένεια.
Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να ψάχνει κανείς μέσα του για να κατανοήσει ποια είναι η ρίζα των συναισθημάτων του και ποιες συμπεριφορές τον κάνουν να χάνει την ψυχραιμία του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε μία παρόμοια κατάσταση.