Παιδί: Γιατί δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τίποτα;

Όταν ένα παιδί στερείται κινήτρων συνήθως χαρακτηρίζεται ως απαθές. Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να ξαναβρεί τον ενθουσιασμό του;
16 Φεβρουαρίου 2024 | 08:00

Τα παιδιά είναι συνήθως γεμάτα ζωντάνια, περιέργεια, ενέργεια. Είτε μιλάμε για ένα εξωστρεφές είτε για ένα εσωστρεφές παιδί, το έκδηλο ενδιαφέρον τους για το καθετί γύρω τους είναι κοινό. Τι μπορεί να συμβαίνει επομένως όταν ένα παιδί απλά.. αδιαφορεί;

Απαθή παιδιά: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια

Όπως κάθε ενήλικας, έτσι και τα παιδιά δεν έχουν πάντα το ίδιο επίπεδο ενέργειας και ενθουσιασμού. Υπάρχουν φορές που είναι κουρασμένα, άρρωστα ή απλά λιγότερο δραστήρια κι όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά.

Διαβάστε επίσης: Παιδικά τικ και κακές συνήθειες: Βοηθώντας το παιδί να τα ξεπεράσει

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι ορισμένες από τις ακόλουθες συμπεριφορές συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως χρειάζεται να αναλάβετε δράση:

  • Το παιδί δεν δείχνει ενδιαφέρον για κανενός είδους δραστηριότητα, ακόμη και για εκείνες για τις οποίες προηγουμένως έδειχνε ενθουσιασμό.
  • Το παιδί απομονώνεται και είναι λιγότερο κοινωνικό ακόμη και απέναντι στους φίλους και την οικογένειά του.
  • Δεν εκφράζει την άποψή του και αποφεύγει να παίρνει αποφάσεις.
  • Γενικά, εκφράζει πως δεν το νοιάζει τίποτα.
  • Το επίπεδο ενέργειάς του έχει μειωθεί, επιλέγει ως επί το πλείστων καθιστικές δραστηριότητες και γενικότερα κινείται ή μιλά αργά.
  • Συχνά, εκφράζει με τα λόγια του λύπη και απαισιοδοξία για το μέλλον.

Οι πιθανές αιτίες της απάθειας

Σημαντικές αλλαγές στη ζωή του παιδιού

Τα υπερβατικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν ένα παιδί περισσότερο από όσο φανταζόμαστε και αυτό συχνά εκδηλώνεται μέσω της απάθειας.

Μια μετακόμιση, μια αλλαγή σχολείου, το διαζύγιο των γονέων ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι γεγονότα που μπορούν να κατακλύσουν συναισθηματικά κάθε παιδί.

Προβλήματα στο σχολείο ή στο σπίτι

Το σχολείο και το σπίτι είναι τα δύο πιο σημαντικά περιβάλλοντα στη ζωή ενός παιδιού.

Η κακή σχολική επίδοση, οι συγκρούσεις με τους δασκάλους ή ο εκφοβισμός από άλλα παιδιά στο σχολείο είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση ενός παιδιού, προκαλώντας θλίψη και εντέλει απάθεια.

Ομοίως, οι οικογενειακές συγκρούσεις επηρεάζουν βαθιά τα παιδιά, ακόμη κι όταν δεν εμπλέκονται άμεσα.

Άγχος και εξάντληση

Το άγχος είναι ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε απάθεια. Οι πάρα πολλές υποχρεώσεις ή δραστηριότητες μπορεί να τα κάνουν να αισθάνονται εξάντληση. Επιπλέον, η σωματική κόπωση που προκύπτει από το πολυάσχολο πρόγραμμά τους μπορεί να  επιδεινώνει την όλη κατάσταση.

Πληθώρα ερεθισμάτων

Μπορεί να πιστεύουμε ότι η απάθεια σχετίζεται με την πλήξη και ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να παρακινηθούν. Παραδόξως, μερικές φορές συμβαίνει το αντίθετο.

Τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται χρόνο χωρίς ερεθίσματα για να εξερευνήσουν μόνα τους τι τους αρέσει και τι τους τραβάει την προσοχή. Όταν εκπληρώνουμε όλα τα θέλω και τις ανάγκες τους, πολλές φορές πριν καν προκύψουν, τους στερούμε την πολύτιμη ευκαιρία των προσωπικών ανακαλύψεων και επιτευγμάτων.

Οργανική αιτία ή ψυχική διαταραχή

Η απάθεια μπορεί να είναι σημάδι διατροφικών ελλειμμάτων ή ακόμη και κατάθλιψης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους ειδικούς που θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα φροντίσουν κατάλληλα το παιδί.

Πώς να βοηθήσουμε τα απαθή παιδιά

Αρχικά, όπως αναφέραμε θα πρέπει να αποκλειστούν ζητήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας. Εν συνεχεία, δοκιμάστε να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία πίσω από την κακή διάθεση και την αδιαφορία.

Εάν υφίστανται προβλήματα στο σχολείο, συζητήστε τα και κινηθείτε προς το να επιλυθούν. Εάν οι σχέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον είναι τεταμένες, προσπαθήστε να τις εξομαλύνετε. Εάν το πρόβλημα πηγάζει από το φόρτο των καθημερινών δραστηριοτήτων, μειώστε τις ασχολίες του παιδιού.

Όποια κι αν είναι η αιτία, το βέβαιο είναι πως απαιτείται προσωπική «εργασία» με το παιδί για να καταφέρει να διαχειριστεί τις τυχόν αρνητικές του σκέψεις και συναισθήματα. Η επικοινωνία είναι πάντοτε ένα βέβαιο «κλειδί» ώστε το παιδί να ενθαρρυνθεί και να μοιραστεί μαζί μας ό,τι το απασχολεί.

Πρόσφατα Άρθρα
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε την αλήθεια 25 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι θα λέγατε να κάνετε λιγότερα με τα παιδιά αυτές τις γιορτές; 24 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γενναιόδωρα παιδιά: Μαθαίνουμε τι σημαίνει να μοιράζεσαι 23 Δεκεμβρίου 2024, 16:25
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version