Μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, το μωρό σας ξεκινά να μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα και οι διατροφικές απαιτήσεις του αλλάζουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το γάλα δεν μπορεί να καλύψει τη νέα ζήτηση για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και επομένως, η εισαγωγή νέων τροφών είναι απαραίτητη.
Επιπλέον, η συμπερίληψη νέων τροφών μετά την ηλικία των έξι μηνών συνδέεται με την ανάπτυξη του νευρολογικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Είναι σωστό να λέμε αθώα ψέματα στο παιδί μας;
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής διευκρινίζει ότι για να συμπεριληφθούν στερεές τροφές στο μενού τους, τα μωρά πρέπει να έχουν κατακτήσει κινητική ωριμότητα. Για παράδειγμα, πρέπει να μπορούν να στέκονται στο καθισματάκι τους κρατώντας το κεφάλι τους ψηλά και να ανοίγουν το στόμα τους όταν τα ταΐζουμε.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το βρεφάκι σας είναι έτοιμο για αυτό και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση με τον παιδίατρο για μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση.
Συμβουλές για να εισάγετε στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού σας
Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια του μωρού σας και τα δικά σας είναι καθαρά
Θυμηθείτε πως τα χεράκια του μωρού σας αγγίζουν όλους τους τύπους επιφανειών, συμπεριλαμβανομένου του δαπέδου. Εκτός από το να είναι αυτά καθαρά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα είναι επίσης καλά πλυμένα, ειδικά όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά.
Μην διακόπτετε το γάλα
Καλό είναι ο θηλασμός να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία τουλάχιστον του ενός έτους.
Ξεκινήστε με τροφές με απαλή υφή
Μπορείτε να προσφέρετε φρούτα και λαχανικά που έχουν πολτοποιηθεί καλά (σε μορφή πουρέ). Το μαγείρεμα στον ατμό συνιστάται ως η καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.
Μπορείτε να προσφέρετε στην αρχή μισή κουταλιά της σούπας ή λιγότερο και να αυξήσετε την ποσότητα σταδιακά, προσέχοντας για σημάδια πληρότητας. Εάν το μωρό αρνηθεί το φαγητό του, μην το αναγκάσετε να φάει.
Προσπαθήστε ξανά με πολλή υπομονή και χωρίς πίεση.
Ενδεικτικά, ορισμένες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε αρχικά είναι:
- Πατάτα ή γλυκοπατάτα
- Κολοκύθι
- Καρότο
- Αχλάδι ή μήλο
Και αργότερα:
- Ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα
- Καλοψημένα και πολτοποιημένα όσπρια
Εισάγετε τα τρόφιμα ένα-ένα
Είναι σημαντικό να εισάγετε ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά και να ελέγξετε εάν υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση.
Προσφέροντας το ίδιο τρόφιμο κάποιες μέρες, το μωρό σας έχει τη δυνατότητα να συνηθίσει τη γεύση και την υφή κάθε τροφής.
Ενσωματώστε τροφές που είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου
Τρόφιμα όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως ή οι σούπες που παρασκευάζονται με κρέας είναι πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα δημητριακά είναι φιλικά προς τα μωρά, ξεκινώντας με ρύζι και πλιγούρι βρώμης και ενσωματώνοντας στη συνέχεια κριθάρι, φαγόπυρο και κινόα.
Μην προσθέτετε αλάτι ή ζάχαρη
Η χρήση αυτών των συστατικών στα βρέφη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους.
Προσφέρετε ποικιλία τροφών
Εκτός από τα τρόφιμα που αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία με μπανάνα, μάνγκο, ροδάκινο, πεπόνι ή καρπούζι, ανάλογα την εποχή. Ως προς τα λαχανικά, μπορείτε να εισάγετε ενδεικτικά το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το σπανάκι (όλα καλά μαγειρεμένα και πολτοποιημένα).
Το αβοκάντο και το ελαιόλαδο είναι πηγές «καλών» λιπαρών, καθώς και το φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο.
*Προσοχή στην υφή ορισμένων τροφών λόγω του κινδύνου πνιγμού (ντοματίνια, σταφύλια, μικρά κομμάτια φρούτων, μούρα, κεράσια). Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των αποξηραμένων φρούτων, των ξηρών καρπών, των κόκκων καλαμποκιού και των κράκερ.
*Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν προβείτε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή του μωρού σας.