Τα υψηλά επίπεδα στρες στην εγκυμοσύνη είναι πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα πρόωρη εφηβεία για τα κορίτσια, σύμφωνα με μια πρόσφατη και πρώτη στο είδος της μελέτη.
Η έρευνα
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) παρακολούθησαν περισσότερες από 250 μητέρες και τα παιδιά τους σε βάθος 15 ετών, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ο μέσος όρος ηλικίας των μητέρων ήταν 30 ετών και οι μισές βίωναν την πρώτη τους εγκυμοσύνη.
Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Απαντήσεις σε κοινά διατροφικά ερωτήματα
Η ομάδα μέτρησε τα επίπεδα στρες, θλιψης και άγχους των γυναικών καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο μετά τον τοκετό, ζητώντας τους να βαθμολογήσουν το πόσο ορισμένες δηλώσεις, όπως «ένιωσα μοναξιά», τις αντιπροσωπεύουν. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν επίσης για το εάν εμφάνισαν συγκεκριμένα συμπτώματα άγχους, όπως τρέμουλο.
Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τα παιδιά τους ανά περιόδους μέχρι να κλείσουν περίπου τα 16, καταγράφοντας τα σημάδια της εφηβείας (ανάπτυξη του μαστού, εμφάνιση εμμήνου ρύσεως και τριχοφυΐας, αλλαγές στο δέρμα και τη φωνή κτλ.) και λαμβάνοντας δείγματα σάλιου από κάθε παιδί για να ελέγξουν τα επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη που σηματοδοτούν την εφηβεία.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα πρώτα σημάδια της εφηβείας έκαναν την εμφάνισή τους σε μικρότερη ηλικία στις πρωτότοκες κόρες των γυναικών που ένιωθαν υπέρμετρο άγχος όσο εγκυμονούσαν.
Η ίδια συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε για τα αγόρια αλλά ούτε για τα κορίτσια που δεν γεννήθηκαν πρώτα.
«Η ευημερία των μητέρων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα»
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι τα κορίτσια που περνούν την εφηβεία σε μικρότερες ηλικίες θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας μεγαλώνοντας.
Χαρακτηριστικά, μελέτη από το Πανεπιστήμιο «Tulane» στη Λουιζιάνα αποκάλυψε ότι τα κορίτσια που είχαν έμμηνο ρύση πριν από την ηλικία των 13 ετών διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και να πάθουν εγκεφαλικό στην ενήλικη ζωή σε σχέση με τις συνομίληκές τους που είχαν την πρώτη τους περίοδο αργότερα. Άλλη μελέτη από το «Lancet» αποκάλυψε ότι τα κορίτσια που είχαν έμμηνο ρύση νωρίς, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεγαλώνοντας.
Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Hormones and Behavior» διαπίστωσε ότι τα κορίτσια που είχαν πρώιμη εφηβεία ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη αργότερα στην ζωή τους.
Η Δρ Μόλι Φοξ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βιολογικός ανθρωπολόγος στο UCLA, δήλωσε:
«Αυτή η έρευνα ενισχύει τα δεδομένα σχετικά με τις σημαντικές και δια βίου επιπτώσεις του άγχους στην εγκυμοσύνη στις γυναίκες και τους απογόνους τους. Ως εκ τούτου, η ευημερία των μητέρων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».
*Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychoneuroendocrinology».