Υπερευαίσθητα παιδιά: Μήπως είναι και το δικό σας;

Αυτά τα παιδιά επεξεργάζονται τα ερεθίσματα που λαμβάνουν διαφορετικά από τα άλλα, με αποτέλεσμα να αντιδούν αλλιώς και συχνά να παρεξηγούνται.
1 Μαρτίου 2024 | 08:00

Τα παιδιά με υψηλή ευαισθησία τείνουν να είναι ατίθασα, δυναμικά, επίμονα και παθιασμένα. Είναι επίσης πολύ διορατικά και συμπονετικά. Είναι όμως και από εκείνα τα παιδιά που συχνά αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις στην προσαρμογή στα όρια και τις προσδοκίες του περιβάλλοντός τους μα και της ίδιας της ζωής.

Ας δούμε σήμερα κάποια χαρακτηριστικά τους σε μια προσπάθεια να τα κατανοήσουμε καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Πρόωρη εφηβεία: Πώς συνδέεται με το άγχος στην εγκυμοσύνη;

Κοινά στοιχεία των πολύ ευαίσθητων παιδιών

Έχουν πιο συχνά ξεσπάσματα

Τα υπερευαίσθητα παιδιά καταγράφουν τις εμπειρίες τους πιο βαθιά από τα άλλα. Οι εικόνες, οι ήχοι, οι γεύσεις, οι μυρωδιές και οι υφές, όλα είναι συχνά πιο έντονα για εκείνα. Οι γονείς τους μπορεί να τα περιγράφουν ως… εξαγριωμένα μιας και φαίνεται πως βιώνουν τα συναισθήματά τους σε ακραίο βαθμό και ό,τι νιώθουν, το εκφράζουν με ένταση.

Λόγω της ευαισθησίας τους, μπορεί επίσης να βιώσουν το άγχος από πιο μικρή ηλικία.

Το μυαλό τους δεν σταματά ποτέ

Αυτά τα παιδιά εστιάζουν έντονα και αναλύουν τα πάντα. Γι’ αυτό μπορούν να χαρακτηριστικούν ως διορατικά και συμπονετικά αλλά από την άλλη, μάλλον «απορροφούν» περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν.

Έχουν πιο έντονη την ανάγκη για έλεγχο

Ένα υπερευαίσθητο παιδί τείνει να αναπτύσσει σταθερές ιδέες και να έχει συγκεκριμένες προσδοκίες σχετικά με το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα στην καθημερινή του ζωή.

Το να σας υπαγορεύσουν πού θα κάτσετε, πώς θα φτιάξετε τα μαλλιά σας, σε ποιο χρωματιστό μπολ πρέπει να τρώνε τα δημητριακά τους, ποια ρούχα θα φορέσουν και ποια όχι, δεν είναι απίθανο.

Αυτός είναι ο μηχανισμός αυτών των παιδιών προκειμένου να ελέγξουν ένα περιβάλλον που διαφορετικά νιώθουν πως θα ήταν χαοτικό.

Είναι πιο φοβισμένα και επιφυλακτικά σε νέες καταστάσεις

Τι είναι αυτό το μέρος; Τι θα γίνει εδώ; Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Τι να περιμένω από αυτούς; Θα τους αρέσω; Θα είμαι ασφαλής; Θα είμαι καλός σε ό,τι περιμένουν από εμένα;

Αυτή η συνεχής ανάλυση κάνει τα πολύ ευαίσθητα παιδιά διορατικά. Αλλά μπορεί επίσης να τα κάνει, όπως είπαμε, πιο επιρρεπή στο άγχος. Για να αντεπεξέλθουν, προσκολλώνται έντονα στη ζώνη άνεσής τους, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά αντιστέκονται σε οτιδήποτε νέο.

Τείνουν να έχουν χαμηλότερη ανοχή στην απογοήτευση

Επειδή βιώνουν περισσότερη αγωνία, τα παρατάνε συνήθως εύκολα όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Άλλωστε, είναι επιρρεπή στην τελειομανία.

Όταν δεν μπορούν να κάνουν κάτι ακριβώς όπως πρέπει σύμφωνα με αυτό που έχουν κατά νου,  τότε προτιμούν να τα παρατήσουν.

Δεν απολαμβάνουν τα μπράβο…

Τα παιδιά αυτά νιώθουν πολύ άβολα όταν τραβούν την προσοχή, ακόμα κι αν είναι για καλό. Δεν θέλουν να νιώθουν πως τα αξιολογούν. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθουν άβολα με τον έπαινο – όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται αυτό.

Παίρνουν τα πράγματα προσωπικά

Γι’ αυτό έχουν την τάση να παρερμηνεύουν τις πράξεις των άλλων, γεγονός που καθιστά τις σχέσεις με τους γύρω τους, δύσκολες.

Όχι παράξενο…απλώς ευαίσθητο

Τα ευαίσθητα παιδιά έχουν συνήθως από πολύ νωρίς ιδέες για τον κόσμο και τη ζωή, που μπορεί να φαίνονται παράξενες. Θα θέσουν ασυνήθιστες ερωτήσεις, μια που έτσι κι αλλιώς παρατηρούν ασυνήθιστες λεπτομέρειες. Όταν ένα ευαίσθητο παιδί με πανίσχυρο νου και φαντασία προσπαθεί να ενταχθεί σε στερεότυπα είναι σαν να βάζει κανείς μία τεράστια μηχανή σε ένα πολύ μικρό αυτοκίνητο. Πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει;

*Φυσικά, δεν έχουν όλα τα υπερευαίσθητα παιδιά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ούτε αντιμετωπίζουν στον ίδιο βαθμό προκλήσεις. Όπως και να έχει, εμείς ως γονείς δεν έχουμε παρά να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε όσο καλύτερα γίνεται το παιδί μας και να το υποστηρίξουμε κατάλληλα, βοηθώντας το σε κάθε επίπεδο.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version