Υλικά
- ½ κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
- 200ml γάλα
- 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 25 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 25 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 αυγό, χτυπημένο
- λάδι, για τηγάνισμα και επάλειψη με πινέλο
Εκτέλεση
- Βράστε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε πολύ καλά και αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσουν αρκετά για να τα χειριστείτε, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και αφήστε τα στην άκρη.
- Ρίχνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα με το μισό αλεύρι και προσθέτετε το βούτυρο. Χτυπήστε τα με σύρμα και αφήστε τα σιγά σιγά να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και παχύρρευστο. Προσθέστε το μαγειρεμένο κουνουπίδι και το τσένταρ, ανακατέψτε καλά και αλατοπιπερώστε. Αφήνετε να κρυώσει στο τηγάνι.
- Μόλις κρυώσει το μείγμα απλώστε το σε ένα μεγάλο φύλλο λαδωμένης μεμβράνης. Τυλίξτε το σε μακρόστενο σχήμα σφιχτά στη μεμβράνη. Παγώστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα.
- Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα πιάτο και αλατοπιπερώστε. Σε ένα άλλο πιάτο ανακατέψτε τη φρυγανιά και την παρμεζάνα και στη συνέχεια βάλτε δίπλα το μπολ με το χτυπημένο αυγό. Ξετυλίξτε τη γέμιση κουνουπιδιού και χωρίστε τη σε 12 μικρά στικς για να σχηματίσετε το εσωτερικό των κροκετών – καλό είναι να βάλετε λίγο λάδι στα χέρια σας, καθώς το μείγμα είναι αρκετά κολλώδες.
- Βάλτε την καθεμία πρώτα στο αλεύρι και τυλίξτε τις για να καλυφθούν. Στη συνέχεια, τις βουτάτε στο αυγό και στη συνέχεια στη φρυγανιά. Αν δεν έχετε φριτέζα, γεμίστε κατά το ήμισυ μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με το λάδι και ζεστάνετε το λάδι μέχρι να φτάσει τους 180 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία, ένα κομμάτι ψωμί θα πρέπει να τσιτσιρίζει και να παίρνει χρυσαφένιο χρώμα σε 15-20 δευτερόλεπτα.
- Τηγανίστε 3 ή 4 κροκέτες κάθε φορά στο λάδι και βγάλτε τις μόλις ροδίσουν με μια τρυπητή κουτάλα. Αφήστε τις να στραγγίξουν σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας μέχρι να τηγανιστούν όλες οι κροκέτες.